Hrvatski radio

Radio Rijeka

Još jedan velik ulov za zbirku Muzeja grada Rijeke

22.02.2022.

17:22

Autor: Tatjana Sandalj

Veseli vatrogasni oldtimer proizveden u Torpedu

Veseli vatrogasni oldtimer proizveden u Torpedu

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Zbirka Muzeja grada Rijeke bogatija je za još jedan proizvod nekadašnje tvornice Torpedo. A povijest muzeja bogatija je za jednu bizarnu priču o nabavci i dopremanju izloška u Rijeku.

Nakon nenadanog problema na Grobniku, na Školjić, na privremeno parkiralište u garaži Autotroleja, stigla je vatrogasna cisterna proizvedena u riječkoj tvornici Torpedo 1970. godine. Na bočnim stranama karoserije čitljiv je logoip Torpedo, a isto piše i na motoru vozila. Naime, Torpedo je između 1950-ih i 1980-ih proizvodio i teretna vozila, odnosno kamione. 


Takva su vozila, karoserije označene sa SR, što upućuje na rumunjsku tvornicu Steagul Rosu ili Crvena zastava, ali s Torpedovim motorom iz vremena prije nego su u toj tvornici motore počeli proizvoditi po njemačkim licencama, rađena u riječkoj tvornici za izvoz, za Libiju.


A ipak je ovaj model, prilagođen za vatrogasne potrebe, korišten kao vatrogasna cisterna u DVD-u Lozan kod Virovitice. I vrlo je moguće da je jedini takav sačuvani primjerak na području nekadašnje Jugoslavije. Nakon gašenja DVD-a završio je u skladištu auto otpada na kojem ga je, u potrazi za Torpedovim motorima i vozilima, pronašao član Oldtimer kluba Rijeka Dorian Dukić.  


Nakon provjere, vozilo je otkupio Muzej grada Rijeke za dvadesetak tisuća kuna. Muzej u zbirci već ima nekoliko primjeraka vozila proizvedenih u Rijeci, a ravnatelj Ervin Dubrović najavio je da će cisternu obnoviti na način da što više sačuvaju originalan izgled, nada se vratiti ga u vozno stanje, a misli da bi kao izložak mogao postati dio nekog budućeg tehničkog muzeja u Rijeci.


Kako cisterna nije u voznom stanju, trebalo ju je iz Virovitice dopremiti u Rijeku vučnim vozilom. U utorak smo od podneva na Školjiću iščekivali dolazak nove muzejske akvizicije, ali je ona nesretno zapela na Grobniku gdje je prometna policija provodila rutinsku kontrolu kamiona mobilnom stanicom za tehnički pregled. Vučno vozilo s našom vatrogasnom cisternom isključili su iz prometa jer je sve zajedno bilo preteško, a vučno vozilo još i višestruko neispravno. 


Iz Autotroleja osigurali su novo vučno vozilo koje je, na kraju, Torpedovu cisternu ipak, kasno poslijepodne, sigurno dopremilo u centar Rijeke. 


Poslušajte kako Dubrović komentira vrijednost ove akvizicije:

Dubrović o vrijednosti Torpedove cisterne

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.