Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jubilej Talijanske drame uz dječju predstavu i dokumentarni film

26.11.2021.

09:53

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Eclissi Fanni Tutek Hajnal

Foto: Eclissi Fanni Tutek Hajnal

Foto: - / -

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca danas će, 26. studenoga, obilježiti 75. godišnjicu svog postojanja. S početkom u 18 sati bit će premijerno izvedena predstava za djecu "Eclissi“ / "Pomrčina“ redatelja Nenada Pavlovića. Riječ je o neverbalnoj predstavi za najmlađe.

Na isti datum kada je 1946. godine izvedena prva predstava tada novoosnovaog ansambla Talijanske drame "Il burbero benefico / Ćudljivi dobrotvor" Carla Goldonija, bit će upriličena dva programa kojima će se obilježiti jubilej jedinog stalnog profesionalnog talijanskog ansambla koji djeluje izvan granica Italije.

Predstave i programi za djecu oduvijek su jedan od glavnih ciljeva Talijanske drame. Ovoga puta publika će moći doživjeti priču o dva lika koji su od samog nastanka osuđeni na udaljenost. Dva klauna, koja utjelovljuju Sunce i Mjesec, traže način da se napokon susretnu.

Klaunski model igre dopušta neposrednu komunikciju s publikom, dok cirkuski i lutkarski elementi omogućuju postojanje luckaste magije. Ipak, prava magija se dogodi tek na kraju: njihov prvi kontakt – nama pomrčina – njima označava blistavi trenutak spoznaje da nisu sami.

Ulogu Sunca tumači Serena Ferraiuolo, a Mjeseca Andrea Tich. Dramaturginja je Nina Pavlović, scenografiju i kostimografiju potpisuje Ivan Botički, glazbu Petar Eldan, a svjetlo Nenad Pavlović. Suradnik za mađioničarske trikove je Domagoj Ivanković.

Središnji dio svečanosti počinje u 20 sati kada će biti prikazan dokumentarni film snimljen upravo za ovu obljetničku prigodu, uz financijski doprinos Talijanske unije, "Voci - passato, presente e futuro del Dramma Italiano / prošlost, sadašnjost i budućnost Talijanske drame" autora Chiare Boscaro, Marca Di Stefana i Antonija Simonea Giansantija.

U filmu se koriste zanimljivi arhivski materijali i izmjenjuju se s intervjuima sa svim živućim članicama i članovima Talijanske drame. Film vodi kroz najvažnije događaje i trenutke Talijanske drame kroz riječi i slike onih koji su tu povijest doživjeli i stvarali. Napravljen je za one koji već dobro poznaju Talijansku dramu, ali i one koji će se prvi put upoznati s talijanskom manjinom u Hrvatskoj i Sloveniji kroz jednu od najvažnijih kulturnih institucija.

Poslušajte izjavu ravnatelja Talijanske drame Giulia Settima:

Giulio Settimo najavio današnji jubilej, pripremio Gianfranco Miksa

Foto: Dražen Šokčević

Foto: Dražen Šokčević

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.