Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kad odabereš pjevanje: od volontera u Operi do Gilde

24.02.2016.

10:44

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dobar povod za razgovor: prvu veliku opernu ulogu, ulogu Gilde, u nedavno premijerno izvedenom Verdijevom "Rigolettu", na riječkoj je pozornici utjelovila sopranistica Vanja Zelčić, koja se toj ulozi dugo nadala.

Školovanje: Osnovna glazbena škola "Aleksandra Jug Matić" u Rijeci, Srednja glazbena škola "Ivan Matetić Ronjgov" u Rijeci, Visoka glazbena škola "Ino Mirković" u Lovranu, diplomirala na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi profesorice Zdenke Žapčić Heski.

Vanja Zelčić u životu ima dvije ljubavi: pjevanje i ribarenje, ali je pjevanje odnijelo pobjedu i postalo njen životni poziv. U stalnom angažmanu u HNK Ivana pl. Zajca je od 2006. godine i to kao članica opernog zbora, s mnoštvom manjih i većih epizodnih uloga. Status solistice dobila je nakon izvrsno položene audicije prošle godine.

U riječkom teatru nastupa već više od 16 godina, počela je volontirati ulogom grofice Ceprano upravo u operi "Rigoletto". Uz tu ulogu vezana je i zanimljiva pričica o tome kako joj je, u trenutku nastupa, peta cipele zapela u rotaciji pozornice, ali je situaciju spasio tenor Voljen Grbac, koji je tada pjevao Ducu, izuvši joj cipelu. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.