Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kad roboti polude: "Histerične mašine" kanadskog umjetnika Billa Vorna

19.08.2020.

13:00

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

U Rijeku su stigle "Histerične mašine", interaktivna instalacija poznatoga kanadskog umjetnika robotičara Billa Vorna, koja preispituje odnos čovjeka i tehnologije. Izložba je dio programa Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, a postavljena je u prostoru bivšeg Exportdrva na Delti.

Autor Bill Vorn zbog pandemije nije osobno došao postaviti izložbu i nije bio na otvorenju izložbe, već je Riječanima dao puno povjerenje da po prvi puta tu instalaciju postave bez njegova prisustva, naravno uz detaljne upute. U videoporuci prikazanoj novinarima na konferenciji za medije ističe kako njegovi roboti predstavljaju metaforu. "Roboti su metafora po samoj svojoj prirodi, a ja u svom radu samo nastojim dodatno potencirati tu ideju. Bitno mi je publici ostaviti dovoljno prostora za interpretaciju. Svakome tko se s njima susretne dozvoljeno je projicirati što god žele u ta metalna bića; međutim, ukoliko se pojave neki određeni osjećaji prema robotu, bila to tuga, žalost ili nešto treće, onda mogu reći kako sam ostvario svoj cilj", ističe Vorn. 

Izložbom "Histerične mašine" Export na Delti počinje oživljavati kao izložbeni prostor. "Ideja je da se Export pretvori u centralni punkt programa Europske prijestolnice kulture, barem što se izložbenog programa tiče, tako da nakon ove prve izložbe, tijekom kolovoza nas očekuje još i otvorenje izložbi "Usijano more", "Oblomo: Zaposlen lijenošću" i "Terra Effluviens", naglasio je Davor Mišković iz Udruge Drugo more, koja je nositelj programskog pravca "Dopolavoro" u sklopu kojeg je postavljena izložba. Instalacija Billa Vorna reflektira osnovnu temu toga programskog pravca: kako se pod utjecajem novih tehnologija mijenja način našeg rada. 

Šest velikih metalnih robota, koje pokreće hidraulični sustav opremljen senzorima, vise sa stropa hale u prizemlju Exporta - a reakcije na promjene u okolini su im, kao i kod živih bića, posve nepredvidive. U Rijeku su ih dovele udruge Kontejner i Drugo more u sklopu EPK programa "Dopolavoro", a na Delti ostaju do 5. rujna.

Postavljanje instalacije u Rijeci bio je veliki izazov, budući da umjetnik nije mogao biti prisutan, rekla je voditeljica Udruge Kontejner Tereza Teklić. "Proces organiziranja izložbe je bio zahtjevan, ali smo sve pripreme s umjetnikom odradili na daljinu, pa je tako i on na neki način bio s nama", rekla je Teklić.

Ova izložba publiku nastoji potaknuti na razmišljanje o naravi umjetnog života i sve tješnjeg odnosa između strojeva i ljudi, a istodobno postavlja i pitanje kako je moguće u kratkom vremenu osjetiti empatiju prema "bićima" čije je ponašanje naočigled disfunkcionalno, apsurdno i devijantno. 

"Pozivam publiku da dođe i istraži robote i načine na koji oni reagiraju na njihovu prisutnost. Svaki dolazak nudi neko novo iskustvo jer oni uvijek reagiraju na različit način, ovisno o tome što se zbiva u okolini, primjerice o tome koliko je ljudi s vama u prostoru", tumači Teklić. 

Bill Vorn živi i radi u Montrealu. Autor je instalacija i performansa koji uključuju robotiku i kontrolu pokreta, zvuk, svjetlost, video i kibernetske procese. U ambijentima velikih dimenzija koje gradi, strojevi i roboti jedini su glumci na pozornici. Predaje elektroničke umjetnosti na Sveučilištu Concordia (Odsjek za studijske umjetnosti, intermedijski program). Od 1981. do 1983. godine bio je član skupine Rational Youth, jedne od prvih kanadskih glazbenih elektro-sastava. Iako je napustio grupu radi visokog školovanja, Vorn i danas stvara elektronsku glazbu kad god za to ima priliku.

UPDATE: Zbog velikog interesa publike, izložba ostaje u Rijeci dva tjedna dulje od planiranog, pa je možete posjetiti do 19. rujna.

Izložba se može razgledati svakog dana od 17 do 21 sat, a ulaznica je 10 kuna. Organizatori pozivaju posjetitelje da poštuju preporuke o pojačanoj osobnoj higijeni, fizičkoj udaljenosti i obaveznom nošenju zaštitnih maski u zatvorenom prostoru - a zbog velikog interesa posjetitelja, budite spremni i na čekanje u redu za ulaz, što je prizor koji veseli jer ga kod nas doista rijetko vidimo na izložbama.

Izloženi u posebno dograđenoj prostoriji, uz sugestivne audiovizualne i taktilne senzacije, šetnja prostorom punim robota sasvim je posebno iskustvo. Krenite s nama i poslušajte o kakvom se doživljaju radi:

Histerične mašine, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Galerija
Bill Vorn publici se obratio putem videoveze (Foto: Rijeka EPK 2020), Foto: -/-
Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.