Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Kad svijeće dogore": ples između osvete i pomirdbe

19.01.2022.

12:39

Autor: HRT - Radio Rijeka

Glumački postav predstave "Kad svijeće dogore"

Glumački postav predstave "Kad svijeće dogore"

Foto: - / HKD Rijeka

Kazališna poslastica, predstava "Kad svijeće dogore" zagrebačkog HNK-a i Teatra Erato, 22. siječnja u 20 sati na programu je HKD-a na Sušaku.

U Rijeku dolazi Zrinka Cvitešić, prvakinja Drame HNK Zagreb te dobitnica niza nagrada i priznanja kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Uz nju, predstavu nose i bardovi hrvatskog glumišta, dugogodišnji prvaci Drame HNK Zagreb Goran Grgić i Siniša Popović.


Redatelj predstave je Branko Ivanda, koji ima veliko značenje za karijeru slavne glumice jer je upravo u njegovu filmu "Konjanik" debitirala 2003. godine, kada je diplomirala na ADU-u u Zagrebu.


Predstava „Kad svijeće dogore“, koja je na ovogodišnjoj dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta osvojila čak dvije nagrade, Siniša Popović kao najbolji glumac za ulogu Henrika i Zrinka Cvitešić za najbolju sporednu žensku ulogu, govori o susretu dvojice prijatelja nakon punih 30 godina.


Čast mi je što sam malim dijelom dio ovog velikog teksta, velikih glumaca i velikog redatelja. Siniša i Goran su bardovi Hrvatskog narodnog kazališta i neizmjerno sam zahvalna na odgoju i školi. Divno je biti u prilici slušati i gledati kako živi jedna velika drama jednog velikog pisca, koji je dvojici glumaca podario jedne od najljepših uloga ovog stoljeća. A Branko, ah, on je Branko. On je zaslužan za moj umjetnički život i ta naša ljubav traje već 20 godina.

zagrebačka glumica Zrinka Cvitešić

Nekad najbolji prijatelji verbalnim dvobojem suočavaju se s dugo prešućivanom tajnom njihova odnosa. Što ih je razdvojilo i što ih je ponovno spojilo u jednoj burnoj noći, da bi se ponovno rastali, ali ovaj put zauvijek? Je li to duh mrtve žene koja se pojavljuje prelazeći u njihovu osobnu realnost? Koja je uloga glazbe u njihovim životima, poglavito Chopina?


Dvojica ostarjelih muškaraca i tri žene isprepleću svoje živote, miješaju prošlost sa sadašnjošću dajući priči okvir napetog suspensa.


Evocirajući prošlost, skidajući veo po veo s tajanstvenog događaja, koji je turbulentno promijenio njihove živote, prenose dramski sukob u sadašnjost i, tražeći razrješenje, plešu između osvete i pomirbe.
Uloga Henrika, koju imam čast i veliko zadovoljstvo igrati u ovoj predstavi, Maraijev je relikt jednog minulog vremena, jer danas nije jednostavno zamisliti čovjeka koji ustrajno čeka 33 godine da se razračuna sa svojim prijateljem oko nekih nerazjašnjenih stvari iz njihove prošlosti. Pa ipak ona pitanja oko kojih će se oni u svom konačnom susretu obračunati pripadaju prostoru svevremenskog, vječnog, jer pojmovi ljubavi, izdaje, prijateljstava i ostalih baznih životnih vrijednosti ne podliježu trendovima i modama. Dosadašnje iskustvo igranja pred publikom, njihove reakcije, kao i osvojene nagrade i nominacije naših uloga ostavljaju nas u uvjerenju da smo u nekoj mjeri dosegli vrijednosti kako ovog predivnog Maraijevog romana tako i briljantne Hamptonove dramatizacije

prvak Drame HNK Zagreb Goran Grgić

Ulaznice za riječku izvedbu mogu se kupiti online na www.mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) kao i na blagajni HKD-a sat vremena prije početka izvedbe.


Za ulazak u dvoranu potrebna je COVID potvrda. Mogu je pribaviti svi koji su cijepljeni, preboljeli COVID ili su negativno testirani od strane medicinskog osoblja unutar 48 sati od predstave.


Poslušajte o čemu je naša Olivera Vinković razgovarala s prvakom Drame HNK ZagrebGoranom Grgićem:

Goran Grgić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.