Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kafkom protiv granica u Europu

08.07.2013.

13:37

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Talijanska drama HNK Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke prvi put se upustila u istraživanje fizičkog teatra pripremajući predstavu 'Kafka project: frontiere / granice / meje / grens / borders…'. Praizvedba je najavljena za subotu 13. srpnja u Harteri u okviru Riječkih ljetnih noći.

U autorskom projektu nizozemska redateljica, koreografkinja i performerica Karina Holla koristila je Kafkine motive da bi osvijestila naše današnje probleme. Granice o kojima govori predstava nisu samo one fizičke, među državama i narodima, nego i osobne, tajne, intimne granice koje premošćujemo mislima i pokretom. Posebno pokretom koji je temelj ove predstave.

Talijanska drama priprema predstavu koja je hommage Hrvatskoj, njenom ulasku u Europsku uniju, a prve granice kojima su se bavili bile su jezične: Kafka je pisao na njemačkom, gosti iz nizozemske govore engleski, ono malo teksta u predstavi trebalo je prevesti na talijanski, a onda i na hrvatski jezik za titlove.  

Osim autorice i njena suradnika Henka van Riemsdijka ostatak autorske ekipe čine domaće snage, a već poznatim glumcima talijanske drame pridružili su se Andrea Tich rođeni riječanin koji živi i radi u Trstu, te Tomas Kutinjač iz Rovinja.

Odmah nakon riječke praizvedbe predstava će 19. srpnja biti izvedena i na Mittelfestu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.