Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako je nastala knjiga Europa Erlesen - Kulturhaupstadt Rijeka?

21.09.2022.

15:16

Autor: Alen Čemeljić

Ulomak naslovnice izdanja o Rijeci Europskoj prijestolnici kulture

Ulomak naslovnice izdanja o Rijeci Europskoj prijestolnici kulture

Foto: - / Muzej grada Rijeke

Autorica je Melita Šunjić, rođena Riječanka koja je, međutim, malo živjela u rodnom gradu, jer su se njeni roditelji odselili u Austriju dok je bila beba. 

Svjetlana Hribar i Melita Šunjić na predstavljanju knjige u Rijeci

Svjetlana Hribar i Melita Šunjić na predstavljanju knjige u Rijeci

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

U Beču je stekla obrazovanje, od osnovnoškolskog do doktorata znanosti. Studirala je komunikaciju, počela karijeru u novinarskoj profesiji, a onda 25 godina radila za UNHCR, kao jedna od njihovih međunarodnih glasnogovornica u Europi, Aziji, Africi i na Bliskom istoku. 


Od 2018. godine vodi svoju agenciju koja se bavi komunikacijom i istraživanjima na polju migracija (Transcultural Campaigning).


Kad je doznala da će Rijeka postati Europska prijestolnica kulture, odlučila je bolje upoznati rodni grad. U ljeto 2020. godine, iznajmila je stan i provela u Rijeci više od dva mjeseca u kontinuitetu, istražujući i obilazeći mjesta kojih se sjećala ili za njih tek čula. Naravno, posjećujući sva događaje koje je nudio program EPK.


Kao rezultat toga boravka, nastala je knjiga "Europa Erlesen - Kulturhaupstadt Rijeka" (što bismo preveli: "Odabrana Europa - Prijestolnica kulture Rijeka"). Okarakterizirala ju je kao "ljetnu ekspediciju u moj nepoznati rodni grad". 


Knjiga je objavljena u Austriji prošle godine i u Hrvatskoj je tek valja prevesti. Dojmovi Melite Šunjić o rodnom gradu šarmantni su, ponekad malo kritični, ali u cjelosti vrlo pozitivni, a osim o kulturnim događanjima, riječkoj povijesti, arhitekturi, za grad važnim mjestima, ona piše i o ljudima - Riječanima koje je upoznala i koji su je osvojili.


Rijeci se vratila ove godine ponovo, pa je to bila prilika da s njom porazgovarate o njenoj knjizi, o Rijeci viđenoj očima strankinje. Koja to, naravno, nije. 


Razgovor s Melitom Šunjić bio je u prostoru Kockice, Muzeja grada Rijeke u petak 23. rujna, a u nastavku poslušajte kratku izjavu: 

Melita Šunjić o tome kako je knjiga nastala

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.