Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako slikaju profesori s Akademije?

09.09.2013.

17:53

Autor: Tatjana Sandalj / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pola stoljeća likovnog obrazovanja u Rijeci obilježit će izložba radova profesora i suradnika Akademije primijenjenih umjetnosti “Dinamički prostor Rijeke”, što je otvorena u MMSU.

Ovo je prilika da se istaknu rezultati pola stoljeća obrazovanja u području likovnih umjetnosti i prepoznaju utilitarne vrijednosti tog obrazovanja, istaknula je vršiteljica dužnosti dekana Akademije primjenjenih umjetnosti Emilija Duparova. Izložba je ujedno i mjesto na kojem se može sagledati na koji se način razvijala likovna scena u proteklih pedeset godina u Rijeci.

Jedina viskokoškolska institucija u Hrvatskoj koja njeguje primijenjene umjetnosti riječka je Akademija primijenjenih umjetnosti, koja izložbom obilježava 50. obljetnicu obrazovanja u području likovnih umjetnosti u Rijeci. Izložba predstavlja radove 57 sadašnjih i bivših profesora likovnih umjetnosti na riječkom sveučilištu. Radove su birali sami, dok su preminuli izlagači predstavljeni radovima iz fundusa riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Vidjet ćemo tako, između ostalog, radove Josipa Diminića, Maje Franković, Jasne Šikanje, Ante Tončija Vladislavića, Marine Banić Zrinšćak, Letricije Linardić, Siniše Majkusa, Marija Stipanova, Lare Badurine, Berislava Valušeka, Nenada Robana, Damira Stojnića i drugih. Izložba ostaje otvorena do 28. rujna.

Riječka Akademija primijenjenih umjetnosti iskoristila je obljetnicu i za oblikovanje monografije koja predstavlja povijest ustanove, njene profesore, diplomante i programe. Govori urednica monografije i predsjednica organizacijskog odbora proslave Maja S. Franković: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.