Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako zvuči riječka luka - ispod morske razine!

17.03.2016.

11:22

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Podmorje riječke luke je bučno i zanimljivo mjesto, a kako zvuči do sada nismo mogli čuti. U produkciji Udruge Drugo more u galeriji Filodrammatica postavljena je izložba "Riječka luka - zvučna slika podmorja" autora Ive Vičića.

Posjetitelji izložbe imat će priliku i u stvarnom vremenu poslušati riječko lučko podmorje: na riječkom lukobranu postavljeni su hidrofoni s kojih se zvuk, putem internetske veze, prenosi u galerijski prostor Filodrammatice.

Nakon što je pred godinu dana izložio zvučnu instalaciju "Trag u vremenu" koja je tematizirala zvukove riječke industrijske baštine, Ivo Vičić u galeriji Filodrammatica predstavlja novu audio kompoziciju: "Riječka luka – zvučna slika podmorja". Izložba će biti otvorena 17. ožujka u 19 sati i ostat će dostupna do 2. travnja. 

Voda prenosi zvuk čak četiri puta brže od zraka, stoga u moru možemo čuti vrlo udaljene izvore zvuka. Prilikom podvodnog snimanja zvuka koriste se hidrofoni, posebni mikrofoni koji su jako osjetljivi na vibracije i zahtjevni za upotrebu.

Svako mjesto ima svoju zvučnu priču koju, uglavnom, rijetko primjećujemo. Snimanje i komponiranje zvučnih slika je osnovno načelo Vičićevog umjetničkog rada, a zvukove prirode i ambijenata od 2002. godine koristi u produkciji vlastite glazbe i bilježeći zvučnu arhivu. 

U najnovijoj audio instalaciji mikrofone je zaronio ispod morske površine i provjerio kako zvuči akvatorij riječke luke. Uz zvuk morskog gibanja i živih organizama, poput morskih račića i kozica koji pucketanjem kliješta omamljuju plijen, ostali zvukovi koji se nižu u kompoziciji su zvukovi ljudske aktivnosti: brodova, brodskih agregata, propelera, lučkih dizalica koje udaraju u štivu dok iskrcavaju rasuti teret.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.