Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kakvo blago umjetničkog tekstila čuva riječka Vela crikva?

26.09.2017.

08:06

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Znate li da se u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, u Rijeci kod Kosog tornja, čuva vrijedan umjetnički tekstil? Posebno primjerci riječkog veza iz radionice benediktinskog samostana - iz 1849. godine!

U Zagrebu je otvorena izložba "Zlatne niti, restaurirani tekstilni predmeti iz Riznice zagrebačke katedrale", a u Rijeci smo, na dan sv. Marcijana, imali priliku vidjeti prekrasne primjerke umjetničkog tekstila što ih čuvaju u riječkoj zbornoj crkvi.

Primjerci rijetkih i vrijednih umjetničkih tekstila čuvaju se i u riznici riječke katedrale, ali primjer veza riječkih benediktinki koji je svakodnevno moguće razgledati nalazi se upravo u crkvi UBDM. Na srednjem oltaru, s lijeve strane po ulasku u crkvu, nalazi se, za Rijeku nekad vrlo važna relikvija sv. Marcijana. On je odjeven u ruho koje su izvezle upravo riječke benediktinke 1849. godine, a restaurirano je 2011. godine.

Dodatnu vrijednost toj zbirci daje činjenica da su do danas ostale sačuvane cijele skupine predmeta od iste tkanine, a to je prava rijetkost, obzirom da je riječ o predmetima koji su bili u redovitoj upotrebi. 

Jedan od najstarijih sačuvanih tekstilnih predmeta u Veloj crikvi je mitra s biskupskim grbom s početka 18. stoljeća. 

Povjesničarka umjetnosti Iva Jazbec Tomaić govorila je o primjercima svilenih tkanina koje su u Rijeku stizale iz talijanskih i francuskih radionica, ali i o primjercima veza svilom, srebrnim i pozlaćenim nitima, što su ga izvezle vrijedne ruke benediktinki koje su u samostanu, uz crkvu Sv. Roka, živjele i radile do 1914. godine (samostan i crkva su srušeni).

Predavanje je, u ciklusu predstavljanja baroknog blaga Rijeke, organizirala Katedra za umjetnost ranog novog vijeka Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci. Pogledajte fotografije i poslušajte više: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.