Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Kamenolom" - otvorenje nove ljetne izložbe u riječkom MMSU

18.08.2022.

01:25

Autor: Radio Rijeka

dio izložbe

dio izložbe

Foto: - / MMSU

Ovog četvrtka, točno u podne, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci otvoren je drugi postav izložbe "Zabava pjesnika: Božidar Rašica", objedinjen nazivom "Kamenolom". 

Drugi dio izložbe je u odnosu na prvi likovno-dokumentarni i uključuje slike s crtežima koji su im prethodili, a posvećena je jednom od Rašičinih omiljenih toponima, kamenolomu u Vrsaru. Ova je tematska cjelina nastala u razdoblju od 1970. do 1990. godine i govori o inspiraciji kojoj se Rašica nanovo vraća.


Naime, krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća Rašica obnavlja staru istarsku staju u Vrsaru i pretvara je u kuću za odmor. Kad god ima priliku, Rašica crta plohe svjetlosivog kirmenjaka, u vegetaciji jarkih boja i raznih vizura. Crta ga s pogledom iz doma i otvara ga otocima i morskom horizontu. 


Upravo taj inspirativni ambijent otkrio je njemu značajnog hrvatskog arhitekta koji je početkom 70-ih godina 20. stoljeća prepoznao važnost revitalizacije tog atraktivnog prostora i u potpunosti anticipirao problematiku našeg suvremenog doba.


Izložba ostaje otvorena do 17. rujna, a njene su kustosice Diana Zrilić i Ksenija Orelj.


Više o postavu "Kamenolom" saznajte -OVDJE-.


Poslušajte jednu od kustostica Kseniju Orelj:

izjava Ksenije Orelj

Galerija
Rašica Kamenolom, Foto: -/MMSU
ovo, i više možete vidjeti uživo u zgradi MMSU-a, Foto: -/MMSU

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.