Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Kamov" za najbolje književno književno djelo na hrvatskom

17.11.2015.

10:28

Autor: Neva Funčić, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan 1886. u Rijeci je rođen Janko Polić Kamov. Tim povodom Hrvatsko društvo književnika dodjeljuje nagradu njegova imena za najbolje književno djelo napisano na hrvatskom jeziku, večeras u 19 sati u Palachu.

Nagrada Janko Polić Kamov dodjeljuje se drugu godinu zaredom za najbolje prozno, dramsko ili prozno djelo. Stručni žiri koji čine Jadranka PintarićAndrea Pisac i Kristina Posilović odabrao je pet finalista od ukupno 84 knjige pristigle na natječaj.

Tako se za Kamova večeras u Palachu bore: Karte, molim Marka DejanovićaMoramo postati konkretni Željke Horvat ČečKafkin nož Dorte JagićTihi dani Ivana Klarića, te Puteni nametnik Igora Rajkija.

Prošle je godine nagradu dobio Luka Bekavac za roman Viljevo, a Kamov - statua i deset tisuća kuna - dodjeljuje se u prvome redu za književnu izvrsnost. Ovom se nagradom potiče književna inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom, bilo u tematskom smislu.

Drugoga Kamova na svečanosti u Palachu pobjedniku će uručiti predsjednik i dopredsjednica Hrvatskoga društva pisaca - Nikola Petković i Andrea Pisac. U glazbenome dijelu programa nastupit će Blagdan band.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.