Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kaplan: "Sunce na Kvarnere" - zbirka za bogatije zborske repertoare

03.05.2016.

11:43

Autor: Ivica Vrkić, Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Promocija notnog izdanja izbora zborskih skladbi Josipa Kaplana "Sunce na Kvarnere" okupio je u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja zavidan broj štovatelja i zaljubljenika. Notografiran je u zbirku koja će izborom obogatiti repertoar mnogih hrvatskih zborova, rečeno je.

Budući da se ove godine obilježava dvadeseta godišnjica smrti Josipa Kaplana i deseta obljetnica zbora mladih koji je po njemu dobio ime, objavljena je zbirka "Sunce na Kvarnere" koja se sastoji od 25 njegovih zborskih skladbi za mješovite i ženske zborove. Notografiju je obavio član zbora Alen Mančić, autorica dizajna je Željka Kovačić, a u projekt su bili uključeni i muzikologinja Lovorka Ruck koja je napisala stručni tekst o životu i radu Josipa Kaplana, ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov Darko Čargonja i Doris Brusić. Izdavači zbirke su Ustanova I. M. Ronjgov i PZM Josip Kaplan, a urednica izdanja je Doris Kovačić.

Josip Kaplan je bio skladatelj i zborovođa, rođen je u Sloveniji, ali je najveći dio svog života proveo u Rijeci radeći u Glazbenoj školi i na Učiteljskom fakultetu te u područnom odjelu Glazbene akademije. Puno je radio sa zborovima te je prvenstveno zborski skladatelj, a fokus njegovog djelovanja bio je usmjeren na mlade, što je i razlog zašto se riječki zbor prozvao upravo po njemu. Preminuo je 1996. godine te je sahranjen u Lovranu u kojemu i danas živi njegova obitelj.

Zbirka je koncertno predstavljena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, a osim pjevačkog zbora mladih koji je izveo šest skladbi, kao poseban gost je Trio Osor izveo dvije Kaplanove skladbe: "Bodulski tanac" i " Alboni".

U povodu predstavljanja zbirke "Sunce na Kvarnere" Ivica Vrkić razgovarao je s umjetničkom voditeljicom zbora Doris Kovačić, a poslušajte i osvrt na koncert što ga je pripremila Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.