Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kar-wai Express: Retrospektiva filmova Wong Kar-waija u Art-kinu

11.12.2021.

11:20

Autor: HRT - Radio Rijeka

Kar-wai Express

Kar-wai Express

Foto: - / Art-kino

Druga polovica prosinca u Art-kinu donosi iščekivanu retrospektivu velikog hongkonškog redatelja i scenarista Wong Kar-waija koja pod nazivom Kar-wai Express od 14. do 22. prosinca u večernjim terminima s početkom u 20 sati uključuje ukupno sedam filmova iz autorova znamenitog te među kritikom i publikom omiljenog opusa: Chungking Express, Pali anđeli, Sretni zajedno, Raspoloženi za ljubav, 2046, Veliki majstor i Eros.

Retrospektiva započinje filmom Chungking Express (14. prosinca), autorovim prvim velikim međunarodnim uspjehom koji je nastao sasvim neočekivano, kao pauza i odušak tijekom rada na zahtjevnom epskom spektaklu Ashes of Time. Unutar malog budžeta i u manje od tri mjeseca rada, Chungking Express postao je uvrnuti filmski klasik, omaž Hong Kongu koji isprepliće redateljeve poznate teme i motive: ljubavnu čežnju u prolaznosti vremena, živopisnu fotografiju i upečatljive pop numere.


U nastavku slijedi filmski diptih Pali anđeli (15. prosinca) koji je Wong Kar-wai izvorno zamislio kao treću priču Chungking Exspressa, no zbog duljine je ipak snimio zaseban film, uz objašnjenje da su spomenuti filmovi zajedno svjetlo i tama Hong Konga, a sami likovi međusobno reverzibilni. 


Sretni zajedno (16. prosinca) još je jedan u nizu autorovih ljubavnih filmova, no ovog puta u izrazito silovitom i traumatičnom odnosu dvojice mladića. Za taj je film Kar-wai u Cannesu osvojio nagradu za najboljeg redatelja, što ga čini prvim hongkonškim autorom kojem je to pošlo za rukom.


film Sretni zajedno

film Sretni zajedno

Foto: - / Art-kino

Tu je i već kultna ljubavna neonoir drama Raspoloženi za ljubav (17. prosinca), jedan od najvizualnijih art filmova svih vremena, a ujedno i najslavniji autorov film kojim je potvrđen njegov status najvećeg imena hongkonške kinematografije posljednjih tridesetak godina. Glavne uloge tumače zvijezde Maggie Cheung i Tony Leung Chiu-Wai koji je u Cannesu za ovu ulogu nagrađen kao najbolji glumac.


Nastavak programa donosi neformalni i završni dio trilogije (Istina o Feiju, Raspoloženi za ljubav) 2046 (18. prosinca), znanstveno-fantastičnu romantičnu dramu impresivnog vizualnog stila. Retrospektiva uključuje i biografsku povijesnu dramu Veliki majstor (19. prosinca), priču o Ip Manu, legendarnom kung-fu majstoru i učitelju Brucea Leeja, a program zaključuje Eros (22. prosinca) – filmski omnibus na temu erosa čije dijelove potpisuju Wong Kar-wai, Steven Soderbergh i Michelangelo Antonioni.


Program se provodi u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama te je za ulazak u prostore Art-kina neophodna COVID potvrda. Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.