Hrvatski radio

Radio Rijeka

Karolina Riječka - žena koja je spasila grad

02.07.2013.

17:22

Autor: Saša Vuksan / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prošlo je 200 godina od kada je Karolina Belinić, poznatija kao Karolina Riječka, šarmom i hrabrošću spasila Rijeku – a sad nam u njezinu čast stiže i lutka Karolina!

Umjetnica Izabela Peculić osmislila je igru kojom se želi potaknuti kreativnost i proširiti znanja o hrabroj mladoj ženi. Kreirana je i lutka Karolina, a sve u sklopu edukativnog programa Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci.

Karolina Belinić, poznatija kao Karolina Riječka, povijesna je osoba koja je 3. srpnja 1813. godine, u doba Napoleonskih ratova, pregovorima sa zapovjednikom engleske flote admiralom Johnom Leardom, spasila Rijeku od topničkog napada i razaranja.

Novi poučno-zabavni set za igru nazvan je Karolina zna. U setu je Karolina Riječka predstavljena u obliku papirnate lutke. Tu je i odjeća za lutku iz različitih stilskih razdoblja te rekviziti poput lepeze, dalekozora ili torbice, izrađeni po predmetima iz muzejskog fundusa.

Set upotpunjuje zbirka starih razglednica Rijeke i stare poštanske marke. Peculić je kazala da je namjera da set bude kreativna igračka, ali i muzejski suvenir. 

Karolina zna dio je muzejskog programa Muzej u igri – igra u muzeju. Do sad je u sklopu projekta izrađena igra Art memory kojom se na zabavan način upoznaje riječka povijest spajajanjem povijesno povezanih pojmova. Mapa Karolina zna za sada je umnožena u 100 primjeraka. Javlja Saša Vuksan:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.