Hrvatski radio

Radio Rijeka

Karte iz Sulejmanova doba u Rijeci

04.06.2013.

15:20

Autor: Saša Vuksan / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba Pirija Reisa, kartografa Sulejmana Veličanstvenog, otvara se sutra u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju. Uz zanimljiv pogled otomanskog moreplovca na našu obalu s početka 16. stoljeća, publika može doznati i više na pratećim predavanjima o otomanskoj baštini.

UNESCO je 2013. godinu proglasio godinom Pirija Reisa, autora najstarije poznate karte koja opisuje cijelu mediteransku obalu. Izložbu na kojoj se prvi put ove karte pokazuju hrvatskoj publici u srijedu u 19 sati otvara turski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Burak Ozugedin.

Okosnicu izložbe čine replike portolana istočnojadranskih luka iz Knjige plovidbe (Kitab-i Bahriye) objavljene prvi puta 1521. godine. Osim toga, izložba će uključivati repliku Reisove karte svijeta iz 1513. To je jedna od najstarijih očuvanih karata koje prikazuju Ameriku, a nastala je i na osnovu karata Kristofora Kolumba.

Uz karte, bit će izložene i reprodukcije jadranskih luka na poznatoj iznik-keramici, tehnici izrade keramike vrlo popularnoj u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog.

Tijekom lipnja u Guvernerovoj palači održat će se i nekoliko popratnih predavanja. U srijedu 12. lipnja o Piriju Reisu i orijentalnoj kartografskoj percepciji istočnojadranske obale u ranome novom vijeku govorit će Dubravka Mlinarić iz Instituta za migracije i narodnosti.

Tjedan kasnije, 19. lipnja, tema je Znanost i umjetnost u doba Sulejmana Veličanstvenog: sultansko pokroviteljstvo i stvaranje osmanskih klasika, a predavač Vjeran Kursar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. S istog je fakulteta i Nenad Moačanin koji će u četvrtak 20. lipnja govoriti o dva osmanska opisa južnog Jadrana – onome Pirija Reisa i Evlije Čelebija.

Pokrovitelj izložbe je Tursko veleposlanstvo u Hrvatskoj, a u ostvarenju programa sudjeluje i Hrvatsko-tursko društvo prijateljstva Rijeka. Izložba ostaje otvorena do 30. kolovoza, a potom seli u Zavičajni muzej Poreštine u Poreču (od 3. do 30. rujna), Tehnički muzej u Zagrebu (od 3. listopada do 10. studenog) te Etnografski muzej u Dubrovniku (od 15. studenog do 30. prosinca).

Više o izložbi poslušajte u prilogu Saše Vuksana:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.