Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:57 / 21.07.2013.

Autor: Tatjana Sandalj

Kastav: Umjetnost na ulicama i trgovima

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Turističke zajednice grada Kastva na ulicama i trgovima staroga grada Kastva održana je jedanaesta Vela umjetnička delavnica koja je okupila sedamdeset i pet sudionika. Ukupna pobjednica je slikarica u kiparica iz Rijeke Stela Cunjak.

Vela umjetnička delavnica je sad već tradicionalna kastavska ljetna manifestacija izložbenog i nagradnog karaktera. Sudionici su u subotu stigli u Kastav iz više mjesta Primorsko-goranske županije: Kastva, Rijeke, Opatije, Matulja, Ičića, Lovrana, Kostrene, Jurdana, Viškova, Zlobina, ali i iz Savudrije, Zagreba i Karlovca. Manifestaciji su međunarodni karakter dali sudionici iz Italije, Slovenije i Njemačke.

Osim što čitava stara jezgra Kastva na jedan dan postaje galerija na otvorenom, ona je i mjesto inspiracije jer je jedna od kategorija ex tempore. Izložene radove ocjenjuje publika i stručni ocjenjivački sud kojeg su činili Ervin Dubrović, Branka Arh i Tamara Mataija.

U kategoriji slikarstvo, grafika, crtež nagrađena je ukupna pobjednica ovogodišnje Delavnice, Stela Cunjak. U kategoriji skulptura, dizajn, primijenjena umjetnost Marinko Čelić, u kategoriji fotografije Boris Sušanj, a za ex tempore 'Kastav' nagrađen je Petar Đakulović. Žiri publike je najboljima ocijenio fotografije Berislava Božića.

I dok je prošlogodišnji pobjednik Vele umjetničke delavnice Nikola Nenadić Turističkoj zajednici grada Kastva predao poklon: skulpturu Sv. Jelene Križarice, ovogdišnju pobjednicu očekuje priprema samostalne izložbe što će biti održana iduće godinu u okviru obilježavanja Jelenine 2014.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.