Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kastavski izložbeni program gostuje u Rijeci

14.07.2013.

14:39

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba 'Bilježenje sjećanja' Davora Konjikušića, Petre Mrše i Darije Žmak Kunić otvorena je sinoć u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Riječ je o dislociranom programu Kastafskog kulturnog leta.

Nedavno prekinut izložbeni program Kastafskog kulturnog leta u Galeriji Sv. Trojice u Kastvu otvorio je nekoliko pitanja. Među ostalim i bitno organizacijsko o mjestu na kojem će se održati već dogovorene izložbe. Umjetnost mora biti javna i dostupna, mora provocirati komunikaciju, dijalogizirati, biti indikator pomaka, ona mora prije nego li puka statistika, naznačiti promjenu, vjeruju u Udruzi Kastavfsko kulturno leto i zato su se potrudili pronaći alternativna rješenja za nastavljanje ovogodišnjeg izložbenog ciklusa Ars Post Mortem.

Zbog kompleksnosti programa izložbe se nastavljaju na raznim lokacijama. Izložba Uokviravanje kanona - ekstremni oblici tijela Jelene Azinović održana je u Gradskoj loži u Kastvu, a  Bilježenje sjećanja gostuje u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Izložba Davora Konjikušića, Petre Mrše i Darije Žmak Kunić tematizira sjećanje kao vezu između prošlosti i sadašnjosti. Njihovi radovi manifestiraju subjektivna iskustva sjećanja, pa kao takvi imaju mnemoničku funkciju, sredstvo su pomoću kojeg autori reanimiraju svoja sjećanja, spašavajući ih tako od zaborava, piše o izložbi Karla Lebhaft.

Izložba će ostati dostupna tjedan dana, a pred organizacijskim timom Kastafskog kulturnog leta još su tri izložbe do kraja sezone. O lokacijama njihova održavanja javnost će biti pravovremeno upoznata.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.