Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Kazališni običaji i neuobičajenosti" oduševili riječku publiku

12.12.2015.

22:59

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi je put u Rijeci izvedena komična opera Gaetana Donizettija "Kazališni običaji i neuobičajenosti". Traje više od dva sata, a posebnost je ove opere što je glavna ženska uloga pisana za - muškarca.

Uz Bercicha, nastupili su: Marijana ProhaskaOlga KaminskaSergej KiselevVanja ZelčićVoljen Grbac i drugi. Redatelj Aleksandar Nikolić ujedno potpisuje i scenografiju i dramaturgiju.

Komična opera Kazališni običaji i neuobičajenosti talijanskog skladatelja Gaetana Donizettija premijerno je izvedena u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca. Orkestrom je ravnao Igor Vlajnić, koji i igra dirigenta i skladatelja u predstavi koju je režirao gost iz Beograda Aleksandar Nikolić.

U Donizettievoj operi koja se pjeva na hrvatskom jeziku, uz razne dijalekte, igra gotovo cijeli riječki solistički ansambl i nekoliko glumaca Hrvatske i Talijanske drame. S nestrpljenjem se očekivao neobičan nastup baritona Daria Bercicha, u glavnoj ženskoj ulozi muškobanjaste mesarice s place - Mame Agate. 

Libreto za operu "Kazališni običaji i neuobičajenosti" napisao je Domenico Gilardoni prema dvjema komičnim dramama Simenona Antonija Sografa, "Le convenienze teatrali" i "Le incovenienze teatrali". Opera je poznata i pod imenom "Viva la mamma".

Redatelj Aleksandar Nikolić ističe kako je riječ o teatru u teatru jer se pred publikom gradi i raspada jedna neuspješna predstava, uz niz peripetija i intriga članova lošeg provincijskog opernog ansambla, koji se bori za opstanak svog projekta ali i kazališta.

Zanimljivost je da je, uz glumce, pjevače i orkestar, na pozornici riječkoga kazališta bila i publika koja se, izgleda, jako dobro zabavila na premijeri jedne od najkomičnijih opera što se vrlo rijetko izvodi, a traje više od dva sata. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.