Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kazališni sabor o riječkom Baletu: kriza je duboka, ali treba ići dalje

25.11.2016.

09:29

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izvanredna sjednica Kazališnog sabora, sazvana sinoć zbog krize riječkog Baleta, nastale slanjem otvorenoga pisma Baleta HNK Zajca Ministarstvu kulture i Hrvatskome društvu profesionalnih baletnih umjetnika, nakon čega je ravnatelj Baleta Balasz Baranyai dao ostavku, potrajala je više od tri sata.

Iako se pokušalo na miran i prijateljski način riješiti mnoga goruća pitanja u riječkome Baletu, suprotstavljene strane nisu se uspjele naći na zajedničkom kolosijeku. Prva prepreka bio je nedolazak bivšeg ravnatelja Baleta Balasza Baranyaija o kojem se najviše razgovaralo, ali bez konkretnih odgovora koje je samo on osobno mogao dati. 

Članovi Baleta žele svoj posao obavljati profesionalno, u uvjetima koji im to omogućavaju, i s respektabilnim repertoarom kojeg su odavno izgubili. "Glazbenici imaju violine kao instrument, dok su nama plesačima naš instrument naša tijela, koja su, nažalost, podložna godinama, starenju, ozljedama, i bez pravilnih uvjeta za rad može doći do težih ozljeda, a tu naše karijere mogu čak i završiti i kada smo jako mladi ljudi", kaže solist Baleta Svebor Zgurić.

V. d. intendanta Marin Blažević pokušao je objasniti financijsku situaciju Kazališta, u kojoj su sve kazališne grane zakinute, a ne samo Balet, te rekao kako za rješavanje problema treba više vremena. 

"Očigledno je da je dubina problema Baleta HNK u Rijeci puno dublja nego što su mnogi mislili, i još dublja nego što smo ovdje bili spremni jedni drugima priznati. Presudno je kako će se isplivati na površinu, kako će ovaj Balet izgledati za godinu, dvije. Ja ću dati koliko mogu od sebe. Za to postoje, naravno, određene granice, ali tu smo gdje jesmo, bitno je samo da krenemo naprijed", rekao je Blažević.

Zaključak je ostao u zraku, a dogovor je da će se i dalje pokušavati pronaći načina s obje strane da se nagomilani problemi počnu rješavati. V.d. ravnateljice baleta Kristina Kaplan rekla je da je sada prvi korak omogućiti kvalitetnu produkciju baleta "Orašar". "Treba ići dalje ili ćemo nestati", rekla je Kaplan.

Poslušajte prilog Glorije Fabijanić Jelović te pročitajte reagiranje članova baletnog ansambla na pismo ravnatelja baleta i reakciju Hrvatskoga društva profesionalnih baletnih umjetnika:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.