Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kazališno vijeće predložilo Marina Blaževića za intendanta riječkoga HNK-a

01.07.2016.

16:55

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kazališno vijeće HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci na sjednici većinom glasova odlučilo je da se za intendanta ove kuće predloži Marin Blažević, rekao je za Hinu predsjednik Kazališnog vijeća Nenad Šegvić.

O ovom prijedlogu raspravljat će riječko Gradsko vijeće, nakon čega će o prihvaćanju prijedloga svoje mišljenje iznijeti i Ministarstvo kulture. Kandidatkinja za mjesto intendanta je, uz Marina Blaževića, bila i glumica Ana VilenicaNatječaj je bio otvoren od 25. svibnja do 10. lipnja. Kandidati su morali dostaviti dokaze o obrazovanju i iskustvu te četverogodišnji program rada kazališta s financijskim i kadrovskim planom ostvarenja predloženog programa.

Natječaj je raspisan nakon što je dotadašnji intendant Oliver Frljić na vlastiti zahtjev razriješen te dužnosti uz obrazloženje da se želi u potpunosti posvetiti djelovanju u organizacijskom timu projekta Europska prijestolnica kulture 2020 u Rijeci. Marin Blažević, ravnatelj Opere riječkoga kazališta, vršitelj je dužnosti intendanta do okončanja izbora.

Izvanredni je profesor na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i gostujući profesor na Columbia University School of the Arts u New Yorku. Predaje teoriju i povijest kazališta i drame, studije izvedbe i postdramsku dramaturgiju na ADU, dramaturgiju opere na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao i izborne kolegije u području dramaturgije i teorije izvedbe na Doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Objavio je pedesetak znanstvenih i stručnih članaka u vodećim svjetskim i regionalnim časopisima te ključnim knjigama o izvedbenim studijima, dramaturgiji i postdramskoj dramaturgiji te, kao autori ili urednik, pet knjiga.
Kao dramaturg surađivao je u predstavama i projektima s Oliverom FrljićemBojanom Jablanovcem i Ameliom Jones.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.