Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kazalište je prostor metafizičke slobode

11.05.2013.

00:00

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

'Kazališna scena je prostor u kojem gradimo zajedničku priču i u kojem moramo biti aktivni. Ne smijemo urlati sa scene jer bukom i galamom ne postižemo ništa', poručio je redatelj Aleksandar Popovski pretposljednje večeri XX. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci.

Hipokrizija, manipulacija i kompromisi bile su najistaknutije društvene vrijednosti u vrijeme Molierea i Luja XIV. Ništa bolje nije bilo u vrijeme Mihaila Bulgakova i Staljina, a ništa bolje nije ni danas. Sva ta vremena razlikujemo u predstavi Moliereov život koja je sinoć osvojila publiku XX. Međunarodnog festivala malih scena Rijeka. Drugo mjesto dijele s osječkim HNK ocjenom 4,72. Jedan od razloga uspjeha predstave je što su sva ta povijesna vremena spojena, magijom kazališta, u prostor-vrijeme metafizičke slobode, rečeno je za okruglim stolom.  

Večeras će riječki festival završiti proglašenjem najboljih, a prije toga na programu je još Shakespeareov Othello, produkcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta, režija Miloša Lolića. Izvedba u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku počet će u 20 sati. 

U čemu se satoji prostor metafizičke slobode i kako je nastajao, poslušajte u festivalskoj kronici što ju je pripremila Tatjana Sandalj:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.