Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kazalište koje diše: otvorenim vratima teatra započele Riječke ljetne noći

01.07.2017.

10:07

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sinoć su počele 14. Riječke ljetne noći, tako što su publici otvorena vrata u sve prostorije Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca - pozornice, galerije, garderoba, studija, tehnike, šminkeraja...

Riječke ljetne noći traju do 21. srpnja i ponudit će dvadesetak programa, među ostalim i novu verziju predstave "Turbofolk" te premijeru opere "Aida" na Ljetnoj pozornici u Opatiji. Ovogodišnji festival ima slogan "Vrijeme je za odluke!", a o budućnosti Riječkih ljetnih noći bit će riječi na Kazališnom saboru 6. srpnja.

Zgradom se moglo slobodno šetati i izbliza gledati, ali i sudjelovati, u onome što inače rade glazbenici, pjevači, balerine, glumci. Dvjestotinjak kazališnih djelatnka sudjelovalo je u neobičnom programu nazvanom "Kazalište koje diše". 

Gledatelji su sinoć prvi mogli pogledati ulomke iz premijerne festivalske predstave "Stand up Zajc", razgledati kostime i kazališne rekvizite, kušala se i pizza koju su pripremili glumci Talijanske drame. U foajeu kazališta organiziran je program za najmlađe, s toboganima i grickalicama.

Na kraju programa "Kazalište diše", u gledalištu je pripremljeno iznenađenje: slovenski tenor Aljaž Farasin izveo je čuvenu ariju "Nessun dorma" iz Puccinijeve opere "Turandot", kojom je bio oduševio riječku publiku i kad je HNK Rijeka postao prvak.

Djelatnici kazališta pokazali su kako žive i rade iza kulisa, uz izvođenje ulomaka iz opera, baleta i dramskih predstava, a posjetitelji su bili zadovoljni takvom idejom i onime što su vidjeli. Poslušajte dojmove gledatelja:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.