Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kazalište u 21. stoljeću mora biti političko

09.05.2013.

01:54

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvadeseti Međunarodni festival malih scena Rijeka zadao je 'Pedeset udaraca'. Za udarce nitko nije sankcioniran, štoviše, društvo je osudilo žrtve.

Predstavu Ateljea 212 što su je izveli u Češkom kulturnom domu, prema tekstu Tamare Baračkov režirala je Ana Grigorović, a petero mladih glumaca poigralo se fikcijom i fakcijom ispričavši priču o svećenicima pedofilima i nasilnicima, obiteljskoj šutnji i društvenoj osudi žrtve. Beograđane je publika nagradila s visokih 4,39. 

Bila je to početna točka za tribinu o političkom kazalištu, uz izravan prijenos na Trećem programu Hrvatskog radija. Pokušalo se objasniti silovit ulet političkih tema na pozornice u široj regiji posljednjih godina, te odgovoriti na pitanje bave li se, uglavnom mlade autorske ekipe, vlastitim ili grijehovima roditelja. Večeras u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku gostuju Litvanci. Oskaras Koršunovas režirao je prema Shakespeareovoj Oluji predstavu Miranda.

Kazalište u 21. stoljeću nema smisla ako nije političko, ako ne svjesno, onda na nesvjesnoj razini, tvrde mladi autori. Ta vrsta kazališta živi na institucionalnim pozornicama jer su nezavisne komercijalizirane - neki su od zaključaka tribine. O čemu je još bilo riječi, poslušajte u festivalskoj kronici što ju je pripremila Tatjana Sandalj:
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.