Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kazalište u doba korone: kultura online tri puta dnevno - bravo HNK Zajc!

03.04.2020.

17:04

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: HNK Zajc

Foto: HNK Zajc

Foto: - / -

Riječko je kazalište pronašlo uspješan način kako da za vrijeme pandemije i socijalnog distanciranja ipak ostane uz svoju publiku, pokazuju mjerljivi rezultati online programa HNK Ivana pl. Zajca nazvanog "Zajc uz vas". Publika tako #ostajedoma, ali ima priliku i ostati uz svoje kazalište.

Kazališnu Facebook stranicu je u prvih 10 dana programa posjetilo više od 90 tisuća korisnika, javljaju iz HNK Ivana pl. Zajca. Svaki je objavljeni video pogledan u prosjeku 4000 puta, a neke objave imaju i više od 20 tisuća pogleda. Ukupno su objave u tih deset dana pogledane više od 70 tisuća puta.

Podsjetimo, riječki se HNK reorganizirao tako da poštuje sve mjere sigurnosti i od 20. ožujka pokrenuo online program "Zajc uz vas" na kazališnom Youtube kanalu te društvenim mrežama. Riječ je o novom programu, produciranom upravo kako bi se nastavio umjetnički kontakta s publikom u doba izolacije, u čemu je riječki HNK među rijetkima, ili čak jedini.

Kazališni dan tako započinje u 8 sati "Jutarnjom selfie poezijom": svakog jutra jedna glumica ili glumac Hrvatske ili Talijanske drame govori poeziju po osobnom izboru.

Potom slijedi "Arija u podne", kada solistica ili solist opernog ansambla izvodi po jedu ariju uz osobnu posvetu, najčešće onima najugroženijim u doba epidemije i onima na "prvoj crti".

U 20 sati na redu je program za najmlađe, "Zajčić za laku noć", kada glumice i glumci pričaju priče, bajke i basne.

 

Dnevni online program završava plesnim videom, "Baletnom insomnijom", odnosno solom ili koreografskim isječkom.

Zbog poštivanja svih preporuka i mjera, riječki kazališni umjetnici sve veći dio programa realiziraju iz svojih domova, a publika im, umjesto aplauza, ostavlja stotine pozitivnih komentara, pohvala i poruka.

Sudeći po reakcijama i komentarima, otkrivena je i nova vrsta bliskosti, jer kako jedna posjetiteljica piše: "Divni ste mi svi u ovakvom kućnom izdanju! Mislim da nikad nismo bili prisniji s umjetnosti nego sada, s ovim jednostavnim, intimnim trenucima! Hvala vam puno!"

Neke pak program podsjeća i na to koliko im kazalište zapravo nedostaje: "Lijepo je to što radite. Lijepi izbor i izvedbe, nedostaje mi naše kazalište !"

Djelatnice i djelatnici kazališta već pripremaju program koji će krenuti čim to bude moguće, i spremni su produžiti ovu kao i ranije započeti novu kazališnu sezonu, kako bi se realizirao sav planirani program.

Što odgovorniji budemo, prije će to biti moguće. Zato – ostanite doma te i dalje pratite "Zajc uz vas", koji uskoro donosi i programske novitete, poručuju iz riječkoga nacionalnog teatra. Mi im samo želimo reći: HVALA VAM!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.