Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kino-kustosica Nina Violić odabrala Cassavetesova "Ljubavna strujanja"

20.02.2018.

17:46

Autor: T. Petrović Čemeljić

Gena Rowlands u sceni filma (Foto: Art-kino Croatia)

Gena Rowlands u sceni filma (Foto: Art-kino Croatia)

Foto: - / -

Kino-kustosica Art-kina Croatia ovoga je mjeseca poznata hrvatska glumica, Riječanka Nina Violić, koja je odabrala film Johna Cassavetesa "Ljubavna strujanja". Na velikome platnu pogledajte ga u četvrtak 22. veljače u 19 sati.

"Ljubavna strujanja" posljednji je film kojeg je napisao i u kojemu glavnu ulogu tumači John Cassavetes (1929. - 1989.), američki filmaš grčkoga podrijetla, koji je u većini filmova bio scenarist, redatelj i glavni glumac, a glumu je smatrao tek sredstvom za život koje mu omogućava nezavisni umjetnički rad. Sve je počelo tridesetak godina prije "Ljubavnih strujanja", snimljenih 1984. godine, i to 16-milimetarskim filmom "Sjene", temeljnim djelom američke nezavisne produkcije 50-ih godina prošlog stoljeća.

Svoje mjesto uz Art-kinu možete rezervirati putem telefona (051/323 261) ili e-pošte (ulaznice@art-kino.org) svakog dana od 16 do 20 sati ili ih kupiti online putem platforme ulaznice.hr. Ulaz je slobodan za članove filmskog kluba. 

"Ljubavna strujanja" svojim pristupom u potpunosti odgovaraju smjernicama koje je Cassavetes postavio na početku svoje karijere. Cassavetes je u vrijeme nastanka filma bio teško bolestan i utjecaji njegova osobnog života mogu se vidjeti u njegovu stvaralaštvu – ovo je film samosvjesnog čovjeka koji se oprašta od svijeta, film koji služi kao pogled na prošlost umjetnika koji je svoj život proveo okružen porocima iz kojih ga izvlačila jedino ljubav.

Stoga nije čudno što ulogu sestre glavnog lika tumači Cassavetesova supruga Gena Rowlands. Njihov odnos u filmu zapravo je vrtlog žestokih i nestabilnih emocija koje ipak, u stilu ovoga redatelja, teku mirnim i stalnim, no teškim tokom. Jedan od najsubjektivnijih filmova ikada snimljenih, pregled je jedne karijere i jednoga života; gledajući film, gledatelji i sami upadaju u Cassavetesov emocionalni vrtlog.

Film koji je 1984. godine osvojio Zlatnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu, na programu Art-kina je u četvrtak 22. veljače u 19 sati, a uvod u film dat će kino-kustosica Nina Violić, hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica i redateljica, poznata po ulogama u filmovima "Fine mrtve djevojke", "Blagajnica želi ići na more", "Neke druge priče" itd. Od 2014. godine prvakinja je Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.