Hrvatski radio

Radio Rijeka

Knjiga je IN: rekordan broj članova Gradske knjižnice Rijeka!

13.01.2020.

13:02

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Gradska knjižnica Rijeka oborila je rekord u broju članova! Nakon četiri godine kontinuiranog rasta broja korisnika, 2019. godina zaključena je s 21.734 učlanjena građana, što je postao novi najveći broj članova u povijesti Gradske knjižnice Rijeka.

U prošloj godini osvojili su prestižnu titulu "Knjižnica godine". Počelo je uređenje kulturnog kvarta u prostoru bivše tvornice Benčić: ciglena zgrada postaje Dječja kuća u kojoj će se odvijati programi Dječjeg odjela Stribor; počeli su i radovi na preuređenju T-objekta u prvu namjensku zgradu Gradske knjižnice Rijeka. 

Podatak o rekordnom članstvu Gradske knjižnice Rijeka dolazi na početku godine u kojoj je Rijeka Europska prijestolnica kulture. Više razloga da postanete član pronađite na internetskom Magazinu GKR-a OVDJE.

Zanimljivo, godinama je rekord držala 1999. godina u kojoj je riječka knjižnica imala 21.414 članova. Prošlo je punih dvadeset godina u kojima je broj oscilirao, najčešće lagano padao, a ovakav kontinuirani rast kakav se bilježi posljednje četiri godine zabilježen je samo još jednom - u razdoblju normalizacije društvenih odnosa i svakodnevice poslije Domovinskog rata između 1995. i 1999. godine, priopćili su iz GKR-a. 

Uz zahvalu svim korisnicima i čitateljima podsjećaju da je i današnji kontekst bitno drugačiji od prije dvadeset godina: značajan broj stanovnika živi u riječkom prstenu gdje se također razvijaju kvalitetne i posebne narodne knjižnice; promijenila se ponuda zabave i način provođenja slobodnog vremena; dostupne su međunarodne knjižare s recentnim e-knjigama..., ali riječki knjižničari i za budućnost pripremaju novitete, osvježenja, eksperimente...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.