Hrvatski radio

Radio Rijeka

Knjiga "Ulicama riječkim lutam": kako su se nekad zvale riječke ulice?

21.04.2017.

18:31

Autor: Albert Petrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako su se prije zvale riječke ulice i trgovi, kako je izgledao Stari grad, gdje su bili obrti, trgovine,restorani, što znači izreka "Via Roma, nikad doma" - sve to može se doznati iz knjige "Ulicama riječkim lutam", autora Zlatka Moranjaka i Feruccia Burburana.

Knjiga koju su zajednički objavili Exsto Rijeka i Institut za fiumanologiju jučer je predstavljena javnosti. Gdje su i kako autori prikupljali podatke, doznajemo od Zlatka Moranjaka: "Podatke smo prikupljali u riječkom arhivu, nešto malo u Beču i Budimpešti, a najviše u rimskom Societa' dei Fiumani. Oni imaju bogat arhiv o kojem se sad raspravlja, oni bi ga nekome prepustili ili dali na čuvanje, ali pod uvjetom da ostane dostupan", kaže Moranjak.

"Postoje indicije da bi moglao završiti u Rijeci, gdje mu je i mjesto, ali ne da skonča zatvoren u nekom podrumu", upozorava autor. Inače, promocija se održavala na svega nekoliko metara udaljenosti od dugačke kolone građana koji su čekali na red za dizalicu što će ih podići do novopostavljenoga riječkog orla.

"Nismo planirali", kaže Moranjak, "ali se dobro uklopilo u priču o riječkom identitetu. Mi smo iz Instituta za fiumanologiju više puta tražili da se orao vrati, ali smo bili odbijeni. Čini mi se da je taj identitet jako promjenljiv - pojavi se obično uoči izbora, lokalnih i parlamentarnih, a poslije nestane", tvrdi Zlatko Moranjak.

Svi su primjerci knjige na predstavljanju doslovno razgrabljeni, a zainteresirani je mogu kupiti u Antikvarijatu "Mali neboder" u Ciottinoj. 

Moranjak je po struci ekonomist, pa kaže: "Osim što je knjiga korisna za obnovu zavičajnog pamćenja, bila bi lukrativna i za turizam. Izračunao sam da bi Guvernerova palača imala 15 tisuća posjetitelja samo od D'Annunzijevih udruga u Italiji. Znam da se to našim političarima ne bi svidjelo, ali eto, ja gledam i na taj način".

I dodaje još jednu zanimljivost: "Netko tko je rođen npr. 1917., poput moje none, nije morao nigdje mrdnut iz Rijeke da postane svjetski putnik - ona je promijenila šest putovnica i bila u šest država...". Poslušajte razgovor sa Zlatkom Moranjakom:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.