Hrvatski radio

Radio Rijeka

Knjige, film, glazba i još ponešto - sve su to Dani makedonske kulture u Rijeci

15.10.2022.

15:16

Autor: Tatjana Sandalj

Gordana Kvajo i Ivona Duneski Mitev u studiju Radio Rijeke

Gordana Kvajo i Ivona Duneski Mitev u studiju Radio Rijeke

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Dani Makedonske kulture i 15. Međunarodni festival književnosti "Dani prijatelja knjige" u Rijeci počeli su u subotu 15. listopada u prostoru Makedonskog kulturnog društva Ilinden, uz početak Mjeseca hrvatske knjige. Na nedeljnemu obedu upoznali smo članove društva i otkrili zašto članovima postaju i oni koji s Makedonijom nemaju obiteljskih veza.

Ulomak plakata manifestacije

Ulomak plakata manifestacije

Foto: - / MKD Ilinden

U prostoru MKD Ilinden na riječkoj adresi Matačićeva 5 uvijek su otvorena vrata najavljenim i nenajavljenim gostima. Neće imati ništa protiv ako navratite samo zato što ste, šećući se kazališnim parkom, čuli glazbu i pjesmu probe njihova zbora i benda. 


U prostoru je ovih dana postavljena izložba fotografija Gordane Kvajo. Članica društva tumači da je, za razliku od dosadašnjih samostalnih izložbi koje su bile tematske, ovoga puta uz naslov "To sam ja" izložila fotografije za koje vjeruje da najbolje 'objašnjavaju' zašto se bavi fotografijom. Ima tu dojmljivih pejzaža i majstorskih portreta glazbenika, posebno Vlatka Stefanovskog.


Kvajo je, pripovijeda o sebi, umirovljenica koja se kasno počela baviti fotografijom, pa je tek u mirovini i propjevala u zboru MKD Ilinden. Njena, po ekonomskoj struci, mlađa kolegica Ivona Dunoski Mitev govori o tome kako priličan broj djece i mladih pohađa nastavu makedonskog jezika u osnovnoj i srednjoj školi, a i studentima je zanimljiv lektorat makedonskog na Filozofskom fakultetu u Rijeci. 


Velik je broj mladih koji se okupljaju oko aktivnosti društva, brojni su i razni prijatelji i podupiratelji svih aktivnosti koji surađuju s riječkim Ilindenom, a posebno je lijepo kada se članovi društva, koji neko vrijeme zbog drugih obaveza nisu dolazili, vrate i postanu važan pokretač događanja. 


MKD Ilinden i Hrvatsko književno društvo program nastavljaju, u okviru Mjeseca hrvatske knjige, zajedničkim događanjem 21. listopada kada će gošće biti književnice Antonia Martinčić Hržić i Darija Kovačić Bujas.


Revija makedonskog filma na programu je u prostoru MKD Ilinden ponedjeljcima u studenome. Prvi je na programu film "Senki" redatelja Milče Mančevskog iz 2007. godine, zatim "Hi-Fi" Vladimira Blaževskog iz 1987. godine te "Gipsy Magic" Stole Popova iz 1997. godine. 


Program Dana makedonske kulture u Rijeci završit će druženjem za najmlađe 18. prosinca, a sve detalje o tome što će se događati u međuvremenu možete pronaći na stranici i Facebook profilu MKD Ilindena


Na obedu razgovarale smo i o vezama s Makedonijom, o tradicionalnoj hrani, a uz sjetni glazbeni odabir gošći osmjesi ipak nisu silazili s lica. Poslušajte zašto se družiti s članovima MKD Ilinden dok traju Dani makedonske kulture u Rijeci, ali i poslije toga:

Dobro je biti Makedonac u Rijeci!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.