Hrvatski radio

Radio Rijeka

[KNJIGE] Fizika za djecu? Da, u slikovnicama, i to već za trogodišnjake!

19.03.2021.

15:13

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Školska knjiga

Foto: Školska knjiga

Foto: - / -

Sjećate li se definicije topline, ili koji je treći Newtonov zakon, ili što su fuzija i fisija? Niste pazili na satovima fizike..? Budući da živimo u tehnološkom dobu, fizika je važna od malih nogu, tako da je vrijeme da i najmlađi, osim bajki, među svoje omiljene slikovnice uvrste i one o - fizici.

Kad bih sad rekla kako postoji znanost koja je toliko zanimljiva, čudesna, gotovo magična - koliko god "magičnost" bila (kao) u suprotnosti sa znanosti - i ta je znanost svud oko nas, i svakog se dana i svakog sata susrećemo s njezinim zakonima, primjerima i čudima - onda biste vi htjeli znati: "Koja? Što?" - a ja velim: "Fizika...!"

I već čujem kako mnogi razočarano kažu: "Ooooooo, a to…" Ali, doista je tako! Samo, nekako je učimo na onaj teži, pa onda i dosadniji, teoretski način, u kojem netragom nestane sva ta čarolija.

Možda je rješenje u tome da fiziku počnemo učiti ne s 13, nego s tri godine, koliko god to zvučalo neobično, jer djeca, znate njih - svašta se posloži u tim malim mudrim glavicama, pa i fizika. Djecu jako zanima svijet oko njih! Zato je prof. dr. sc. Nikola Poljak s Fizičkog odsjeka zagrebačkoga Prirodoslovno-matematičkog fakulteta napisao čitavu seriju slikovnica o fizici upravo za djecu od tri godine nadalje.

Naime, tata fizičar ima kćer koja je pri polasku u školu htjela više znati o znanosti kojom se tata bavi, i tražila je slikovnice o tome. Međutim, toga u našim knjižarama nije bilo, i tata Poljak je odlučio napraviti čitavu seriju takvih znanstvenih slikovnica upravo o svome području.

I pritom nije štedio svoje potencijalne male čitatelje: kako i dolikuje pametnim dječjim glavicama, teme su sasvim ozbiljne: toplina, optika, mehanika, pa i nuklearna fizika! Tu je čak i abeceda fizike - od atoma, bimetala i čestica, pa sve do vrenja, zvuka, žarišta. I naravno, sve je to iznimno korisno i nama odraslima!

"Često me znaju zaustaviti roditelji prijatelja mog djeteta i kažu mi da su naučili nešto novo iz tih slikovnica", kaže prof. Poljak. "Iako se nešto čini kao da je vrlo jednostavan pojam, pravilno ga fizikalno definirati i shvatiti često nije jednostavno", naglašava autor, čiju je ideju o izradi serije takvih slikovnica spremno prihvatila Školska knjiga.

Knjige je prekrasno ilustrirala Tena Letica, pa nas tako čili papričice vode kroz priču o toplini, nuklearnu fiziku tumači malina, kroz optiku idemo pomoću lista, a za mehaniku i Newtonove zakone, zadužena je, naravno, jabuka. "Želio sam da time djeci, osim fizike, približimo i zdravu prehranu. Uvijek sam za to da se djeci odgovori na sva njihova pitanja, štogod ih zanima moramo im probati objasniti", uvjeren je prof. Poljak.

"Fizika je, nažalost, jako teška, ali bez obzira na to mislim da osnovnu informaciju, pa već i samo na činjeničnoj razini, djeci treba dati, pa onda kad već posjeduju neke činjenice, kasnije shvaćanje dolazi na neki lakši način", kaže profesor i upozorava kako na fakultetu u zadnjih nekoliko godina vide pad interesa za fiziku.

Godinama se, kaže, muče s time kako u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju unaprijediti nastavu fizike i taj čudesni predmet, bez obzira na to što je težak, približiti mladim ljudima.

"U zadnje vrijeme je trend na konceptualnom poučavanju, izbjegava se klasični način poučavanja po kojem učenik mora samo znati riješiti zadatke. Pokušava se navesti učenike da shvate neki fizikalni koncept i onda sami donesu nove zaključke. No zašto fizika svejedno uspijeva ostati među manje omiljenim predmetima? Mislim da tome pridonosi činjenica da je fiziku, nažalost, teško shvatiti", kaže prof. Poljak.

Možda je onda  doista stvar u tome da i najkompliciranije znanstvene discipline treba djeci približiti na vrijeme, dok sve oko sebe upijaju kao spužve, i dok ih ne uvjetuju neki kulturalni koncepti koji zapravo idu linijom manjeg otpora. Jer, kako je govorila moja profesorica Marija Turk iz lingvistike - još jedne znanosti koju prati glas teške i nerazumljive - dosadno nam je samo ono što ne razumijemo. I zato, uskoro očekujemo još jednu seriju slikovnica o fizici! 

Poslušajte razgovor s prof. Poljakom:

Fizika za djecu, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.