Hrvatski radio

Radio Rijeka

Književna nagrada Drago Gervais Branimiru Dropuljiću i Mariji Trinajstić

27.09.2019.

11:33

Autor: Albert Petrović, Hina

Cvjetković, Šarar i Mijatović na proglašenju pobjednika natječaja (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Cvjetković, Šarar i Mijatović na proglašenju pobjednika natječaja (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Proglašeni su dobitnici novog ciklusa Književne nagrade Drago Gervais. U kategoriji najboljeg neobjavljenog književnog djela slavi Branimir Dropuljić rukopisom poezije "Kosine", u tijesnom finišu ispred "Balkanskog seronje" autorice Selme Parisi. Oboje su iz Zagreba.

U kategoriji najboljeg objavljenog djela na nekom od idioma čakavskog narječja nagrada ide Mariji Trinajstić za zbirku pjesama "Cimbuja". Knjigu je 2018. godine izdala Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov", a nagrađena je zbog visoke poetske vrijednosti i aktiviranja svih slojeva čakavštine. 

Odluke Prosudbenog povjerenstva priopćio je njegov predsjednik, dr. Aleksandar Mijatović: "Velika se rasprava vodila oko toga treba li u prvoj kategoriji dati prednost rukopisu "Balkanski seronja", međutim presudile su književne kvalitete rukopisne zbirke poezije "Kosine" i zaključili smo da i lirika može intenzivno, kritički, angažirano progovarati o društvenim temama, kretanjima, problemima, jednako uspješno kao i moćna proza Selme Parisi."

"U drugoj kategoriji presudila je sposobnost da se aktiviraju svi jezični potencijali i slojevi čakavštine kao jednog od narječja hrvatskog jezika i tu je svojom stilskom širinom Marija Trinajstić odnijela prevagu pred ostalim kandidatima. Budući da je bilo u toj kategoriji samo sedam knjiga, pozvao bih sve koji pišu na čakavskom da češće i hrabrije šalju radove, jer ovom nagradom želimo afirmirati čakavski kao ravnopravno književno narječje", rekao je Mijatović.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar istaknuo je vrijednost prijavljivanja sve više autora izvan šireg riječkog područja, ocijenivši da se time potvrđuje nacionalna razina nagrade. Rekao je da se razmišlja o promjenama pravila Književne nagrade Drago Gervais, s jedne strane mogućeg uključivanja objavljenih čakavskih tekstova i u dugim medijima, ne samo u knjigama, s obzirom na to da je u ovom dvogodišnjem ciklusu bilo prijavljeno samo sedam knjiga, a s druge strane moguće podjele nagrade za neobjavljeni rukopis na poeziju i prozu.

Književna nagrada Drago Gevais dodjeljuje se svake druge godine, dobitnicima uz posebno priznanje pripada i 20 tisuća kuna koje osigurava Grad Rijeka, a proces izbora i objave vodi gradska knjižnica Rijeka.

Aleksandar Mijatović zadovoljan je odzivom autora iz cijele Hrvatske, poslušajte:

Mijatović o državnoj razini nagrade, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.