Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Književna Rijeka" o sudbini knjige

16.06.2016.

20:31

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U najnovijem dvobroju časopisa "Književna Rijeka", na 319 stranica, zastupljeni su gotovo svi književni formati: poezija, proza, eseji, kritika te domaća beseda. Časopis otvaraju tekstovi o jednoj od naših najvećih i najpoznatijih pjesnikinja Vesni Parun.

Predstavnici Riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika predstavili su novi dvobroj časopisa "Književna Rijeka" koji izlazi već 20 godina, četiri puta godišnje, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije. 

Na početku broja oprostili su se od nedavno preminulog riječkog pisca i publiciste Ljubomira Stefanovića koji je, kao utemeljitelj i prvi predsjednik riječkog ogranka DHK-a pokrenuo nakladu časopisa za književnost i prosudbe o književnosti "Književna Rijeka".

Osim toga, mogu se pročitati i eseji Grge Gamulina o Ivanu Meštroviću, urednika časopisa Igora Žica o "Kratkoj povijesti propasti grada Rijeke - od 1890. do danas", te 18 eseja Augustina Serdara... zatim tri priče Davora Velnića i Ane Horvat, pa priča Đonija Božića naslovljena "Čovjek koji je ubio lisicu".

Objavljena je i poezija Eduarda Bechara Navratilova "Pjesme jednom gradu, jednom kukcu i jednoj ženi", pjesme Riccarda Staraja, Ive Mije Andrića, Igora Petrića te poezija na čakavštini Marije Trinajstić, Radovana Tadeja, Korine Juretić i Bojane Radetić Turk.

Posljednje poglavlje novog dvobroja "Književne Rijeke" bavi se "Sudbinom knjige".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.