Hrvatski radio

Radio Rijeka

Književnost koju piše algoritam: instalacija "Interaktivalij" u Galeriji DM

10.12.2019.

16:47

Autor: T. Petrović Čemeljić

Jaka Železnikar, Interaktivalij (Foto: MMSU Rijeka)

Jaka Železnikar, Interaktivalij (Foto: MMSU Rijeka)

Foto: - / -

Kako algoritam piše pjesme? To možemo doznati večeras u 19 sati u Galeriji DM u Filodrammatici, gdje slovenski umjetnik Jaka Železnikar izlaže svoj rad iz područja e-književnosti nazvan "Interaktivalij".

Jaka Železnikar slovenski je umjetnik i jedan je od autora rane net-art scene. U Rijeci će predstaviti rad iz područja e-književnosti "Interaktivalij": djelo / pjesmu piše algoritam koji kreira tipografske oblike stvarajući tako vizualnu prezentaciju pjesme. Tematski je pak rad vezan za opasnosti prisutne u on-line svijetu: probleme privatnosti, viruse, prevare, ovisnost o društvenim mrežama…

"Interaktivalij" je kreiran 2017. godine kao dio umjetnikovih aktivnosti u sklopu 20. obljetnice njegova istoimenoga rada iz 1997. godine, prve slovenske interaktivne on-line kolekcije poezije.

Instalacija izložena u Filodrammatici nastala je kao dio suradničkog programa razmjene umjetnika između slovenskoga multimedijalnog centra Kibla iz Maribora i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, u sklopu EU projekta Riskiraj promjenu.

Železnikar je rođen 1971. godine u Ljubljani, a istražuje točke preklapanja književnosti, vizualne umjetnosti i mrežnog programiranja. Mediji u kojima se izražava variraju od mrežnih stranica i aplikacija do knjiga, e-knjiga, disketa, Firefox dodataka, smartphone aplikacija i lutaka robota koji pričaju priče vezane za određenu lokaciju. Železnikar izlaže i objavljuje na međunarodnoj razini.

"Interaktivalij" u Galeriji DM u Filodrammatici ostaje do 16. prosinca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.