Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koje su predstave HNK Zajca nominirane za nagrade hrvatskog glumišta?

14.11.2021.

11:36

Autor: HRT - Radio Rijeka

Posvećenje proljeća nominirano je za najbolju predstavu u kategoriji baleta(Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)

Posvećenje proljeća nominirano je za najbolju predstavu u kategoriji baleta(Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)

Foto: - / -

Produkcije HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke nominirane su u čak sedam kategorija za Nagradu hrvatskog glumišta. "Tristan i Izolda" nominirana je za najbolju predstavu u kategoriji opere, "Posvećenje proljeća" za najbolju baletnu predstavu.

Nakon značajnih nagrada koje su ove godine dobile predstave HNK Ivana pl. Zajca i to: "Kralj Edip" Nagradu Judita na Splitskom ljetu, zatim Grand prix i Nagradu publike na Međunarodnom festivalu Zlatni lavu u Umagu te Adriatico Nagradu za kolektivnu glumačku igru na Malom Maruliću; a "Tristan i Izolda" Diplomu "Milka Trnina", proglašene su i nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta. 

Opera "Tristan i Izolda" Richarda Wagnera pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa i u režiji Anne Bogart nominirana je za najbolju operu, Ivana Srbljan je za ulogu Brangäne nominirana za najbolju žensku, a Robert Kolar za ulogu Kurwenala za najbolju mušku opernu ulogu.

"Posvećenje proljeća" je, uz "Patetičnu" na programu riječkog HNK već u utorak 16. studenog, a opera "Tristan i Izolda" bit će na repertoaru ponovno u lipnju.

U kategoriji baleta, "Posvećenje proljeća" na glazbu Igora Stravinskog u koreografiji Maše Kolar nominirano je za najbolju predstavu u cjelini, Kolar je nominirana za najbolje koreografsko ostvarenje, a Ksenija Krutova je za završni ritualni solo nominirana za najbolju žensku ulogu u baletu.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji baleta nominirana je Tea Rušin za ulogu u predstavi "Čipka" na glazbu Tene Novak Vincek u koreografiji Maše Kolar.

Za nagrade hrvatskog glumišta nominirane su još dvije umjetnice riječkog HNK-a, ali ne u riječkim produkcijama. Nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar je za ulogu Santuzze u operi "Cavalleria rusticana", produkcija HNK-a u Splitu za Splitsko ljeto, nominirana za najbolju žensku ulogu u operi, a kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović nominirana je za najbolju kostimografiju za rad u baletu "Ponos i predrasude" zagrebačkog HNK-a.

Opera Tristan i Izolda nominirana je za najbolju predstavu, a Ivana Srbljan za najbolju žensku opernu ulogu (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc)

Opera Tristan i Izolda nominirana je za najbolju predstavu, a Ivana Srbljan za najbolju žensku opernu ulogu (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.