Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kojeg je žanra "Hell or high water / Sve ili ništa"?

09.02.2017.

16:42

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Hell or high water / Sve ili ništa" (2016.), film nominiran za film godine na ovogodišnjoj dodjeli Oscara. Kriminalistički triler ili akcija s dramom i komedijom ili - posljednji kauboji?! O čemu se radi?

"Hell or high water / Sve ili ništa" (2016.), film koji je, zajedno s ostalih osam, nominiran za film godine na ovogodišnjoj dodjeli Oscara koju iščekujemo 26. veljače. 

Iako ovo što ću na početku reći nema veze sa sadržajem filma, ja bih rekla da se u filmu radi o posljednjim ostacima kauboja i Indijanaca, što je odlično prikazano u nekoliko scena. Primjerice: kauboj, dok čuva stoku, kaže kako nema pojma zašto se time još uvijek bavi, kada nitko u obitelji nije više za to zainteresiran ili Indijanac koji govori da je ustvari polu-Indijanac, polu-Meksikanac, a po vjeri je katolik.

Zanimljivo je da film nije režirao Teksašanin, kako bi se moglo pretpostaviti, s obzirom da se radnja filma odvija u Texasu, nego Škotlanđanin David Mackenzie i svaka mu čast što se prihvatio scenarija kojeg je, ipak, napisao Amerikanac.

No, radnja filma je potpuno drugačija. Naime, dvojica braće odluče pljačkati poslovnice Banke koja je financijski uništila njihovu obitelj, a zanimljvo je da se nitko od mještana tomu ne protivi. Iako, naravno, moraju doći u ruke pravde, a za to se brine vremešni teksaški ranger u liku Jeffa Bridgesa, koji je nominiran za najbolju mušku ulogu u tom filmu i definitivno zaslužuje nominaciju, ako ne i Oscara.

Vidim da su film svrstali pod kriminalistički triler? Ja bih ga ipak uvrstila u akciju, dramu i komediju. Dakle, nije sve u "La la Landu" i ima nešto u ovogodišnjim Oscarima, a trailer pogledajte ovdje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.