Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadić s Mjeseca, teleskopi, oprema astronauta u priči o čovjeku i svemiru

13.04.2017.

07:47

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci sinoć je otvorena izložba "Povratak na Mjesec", koja tematizira čovjekovu težnju za putovanjem svemirom te spuštanjem na Mjesec. Najvažniji izložak je komadić površine Mjeseca, koji su donijeli američki astronauti.

Američki predsjednik Richard Nixon darovao je uzorak Mjesečeve površine Josipu Brozu Titu početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Taj izložak, uz nekoliko replika plaketa ostavljenih na Mjesecu te modela ruskih svemirskih modula darovanih Brozu, dio je izložbe Muzeja Jugoslavije iz Beograda posvećene misijama na Mjesec.

Izložba prati čovjekovo stjecanje spoznaja o svemiru i putu izvan atmosfere te na Mjesec putem izloženih astronomskih instrumenata, teleskopa, astronautskih odijela, fotografija i dokumentacije o svemirskim ekspedicijama, a izloženi su i meteoriti pronađeni na Zemlji. Dodatak izložbi je primjerak njemačkoga uređaja za šifriranje iz Drugoga svjetskog rata Enigma, posuđen iz Muzeja novije povijesti iz Ljubljane.

Kako je istaknula ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Tea Perinčić, izložba je rezultat suradnje toga muzeja i riječkoga muzeja informatike Peek&Poke, inicijatora postavljanja. Ona je svojevrsni nastavak priče od prije 46 godina, kada je u dvorištu sadašnjega PPMHP-a bio izložen dio modula Apolla 12, rekla je Perinčić.

Voditelj Peek&Pokea Svetozar Nilović rekao je otvarajući izložbu da time počinje obilježavanje 10. obljetnice muzeja. Na otvorenju su bili i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i pročelnik županijskoga Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić. Izložba će biti otvorena do 1. listopada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.