Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komorni koncert - kontrabas, klavir i sopran iznenadio riječku publiku

19.02.2019.

10:46

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Komorni koncert Petrush Petrushevski, kontrabas i Renata Hill, klavir, sinoć je održan u ugodno popunjenom riječkom HNK Ivana pl. Zajca. Koncert je bio izrazito zanimljiv i zbog odabira solističkog instrumenta - kontrabasa, kao i odabira skladatelja.

Rijetko imamo priliku poslušati virtuoznost izvedbe na kontrabasu, koji najčešće doživljavamo kao continuo u glazbenim izvedbama. No sinoć je kontrabasist Petrush Petrushevski, inače vođa dionice kontrabasa u riječkom orkestru Opere, oduševio publiku svojom izvedbom u kojoj je predstavio ovaj instrument kao sjajan solistički izazov. I fizički i glazbeno.

Čisto ritmički i intonativno, virtuozno u brzim pasažima, dinamički zanimljivo izrađeno, podario je publici nesvakidašnji doživljaj, pa bismo mogli reći da je kontrabas propjevao. Uz Petrushevskog, kao izvrstan suizvođač, bila je pijanistica Renata Hill, koja je osjećala njegov ritam i izraz.

Kao gošća, lijepim, kultiviranim glasom predstavila se sopranistica Morana Pleše, inače članica riječkog opernog zbora, kroz skladbu za sopran, kontrabas i klavir, Giovannia Battesinija "Une bouche aimee". Dug, zadovoljan pljesak publike izmamio je glazbeni dodatak. Poslušajte osvrt koji je pripremila Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.