Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koncert "Espen, Strauss, Mendelsohn" ispraćen ovacijama riječke publike

01.02.2019.

10:22

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Maestro TaeJung Lee i riječki orkestar (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Maestro TaeJung Lee i riječki orkestar (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Simfonijski koncert "Espen, Strauss, Mendelssohn" sinoć je u riječkom HNK Ivana pl. Zajca ugostio dirigenta TaeJunga Leeja i solista na rogu Boštjana Lipovšeka, a publika je imala priliku čuti i jednu praizvedbu.

Početak koncerta u znaku praizvedbe simfonijskog djela naziva "The Eternal Return", koje je mladi talijanski skladatelj Daniel Espen skladao upravo za riječki orkestar. Zavodljiva, iznenađujuće primamljiva partitura koja koketira s neoromantizmom, atmosferski prozračna, sastavljena od pet balada međusobno čisto glazbeno povezanih. Užitak za slušanje.

Slijedio je Straussov Koncert za rog i orkestar u Es-duru, u kojem se lijepim, toplim i čistim tonom predstavio solist Boštjan Lipovšek, dok ga je orkestar skladno pratio, pazeći na njegove solističke dionice. Možda je u izvedbi nedostajalo više emotivne uživljenosti, no zanimljiva je ideja predstaviti rog publici kao solistički instrument.

Nakon pauze, orkestar ispunjen novim, mladim glazbenicima, vrlo je uigrano, pod čvrstom rukom ponekad snažnih gesti dirigenta TaeJunga Leeja, izveo Mendelssohnovu Petu simfoniju u d-molu, poznatu i pod imenom "Reformacijska". Posebno treba istaknuti sjajan korpus drvenih puhača koje su ujednačeno pratili i limeni puhači, a završetak koncerta bio je obilježen burnim odobravanjem riječke publike koja tradicionalno voli simfonijske koncerte u kazalištu. Poslušajte dojmove gledatelja:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.