Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koncert finskog zbora Dominante kao praznik vokalne glazbe

11.10.2015.

08:49

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedan od najpoznatijih mješovitih pjevačkih zborova u Finskoj, Dominante, sinoć je gostovao u riječkom HNK "Ivana pl Zajca" u povodu obilježavanja 150-te obljetnice rođenja skladatelja Jeana Sibeliusa.

Zbor od 42-je mladih glazbenika čiji su članovi većinom studenti Sveučilišta u Helsinkiju i Sibelius akademije, sinoć su oduševili ne baš previše brojnu riječku publiku.

Zbor je, pod ravnanjem maestra Seppa Murtoa, izvodio gotovo nepoznate zborske skladbe zainteresiranoj publici, no zvučali su toliko uigrano, profesionalno i eterično, da su takvim zvukom posve ispunili gledalište i začarali publiku.  

Neuobičajeno posloženi soprani ispred baseva, a alti ispred tenora, ponekad raspršeni širinom pozornice, donijeli su jedan posve novi glasovni ugođaj slušateljevu uhu. Svako izvedeno djelo zvučalo je kompaktno, čipkasto iznijansirane dinamike, kristalnih glasova, tamnih dubina i otvoreno svijetlih visina te ritmički savršeno precizno.

Zatvorenih očiju, u okruženju kontrapunktiranih, ponekad disonantno složenih glasovnih interpretacija, osjetili smo dah te daleke, hladne zemlje.

I kako je rekla jedna gledateljica, divno je kroz glazbu, koja je drugačija od naše, upoznati i druge nacije. Pljesak oduševljenja je uspio izmamiti još dva vrlo efektna dodatka, pa bismo mogli reći da smo sinoć imali praznik vokalne glazbe. 

Poslušajte dojmove publike:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.