Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koncert Kristine i Roberta Kolara: vrhunska muzikalnost i virtuoznost

20.05.2019.

10:40

Autor: Ana Marija Ilić

Robert i Kristina Kolar (Foto: HNK Zajc)

Robert i Kristina Kolar (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

Komorni koncert " Kolar i Kolar" održan je sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci. Večer arija 19. i 20. stoljeća publici je ponudila brojne talijanske, njemačke, češke i španjolske skladatelje. Arije su izveli Kristina i Robert Kolar, uz klavirsku pratnju Nicolette Olivieri.

Bez opernih kostima i maski, uz jednostavnu klavirsku pratnju, do izražaja su došle muzikalnost i virtuoznost Kolara. Pobožna u arijama Stradelle i Dvořáka, raspjevana i temperamentna u arijama Schuberta, koketna i zaigrana u ariji Granadosa, Kristina Kolar je oduševljavala u svakoj ariji. Robert Kolar publiku je zaveo na samom početku koncerta širokom paletom dinamike, vrlo jasnom dikcijom, pomno pazeći na svaki ton u svakoj ariji. 

Drugi dio koncerta započeo je skladbom "Rondo" u izvedbi poznate pijanistice Ljerke Pleslić Bjelinski, supruge pokojnog skladatelja Brune Bjelinskog. Također je, u duetu s Robertom Kolarom, izvela ciklus od pet pjesama "Ciciban", u kojem je Kolar oduševio tehničkom spretnošću.

Usljedile su arije Hatzea, Zajca, Kalinskog, Gotovca, Ronjgova te Berse. Veliko oduševljenje izazvala je Kristina Kolar izvođenjem arije "Domovini i ljubavi" Ivana pl. Zajca. Najveći pljesak dobili su Kristina i Robert u duetu, u skladbi Ivana Matetića Ronjgova "Ive kosi rukavice nosi".

Poslušajte osvrt Ane Marije Ilić i dojmove publike:

 

 

Večer arija, pripremila Ana Marija Ilić

Dojmovi publike, pripremila Ana Marija Ilić

Olivieri, Bjelinski i Kolarovi (Foto: Ana Marija Ilić / HRT - Radio Rijeka)

Olivieri, Bjelinski i Kolarovi (Foto: Ana Marija Ilić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.