Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:41 / 07.02.2020.

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Koncert Les Vents Français: strasna zaigranost muziciranja očarala publiku

Foto: Anito Jelović

Foto: Anito Jelović

Foto: - / -

Gala komorni koncert svjetski proslavljenog puhačkog sastava Les Vents Français sinoć je izveden pred prepunim riječkim gledalištem HNK Ivana pl. Zajca kao prvi od EPK programa u ovoj godini prijestolnice kulture.

Kako je rekao jedan od sinoćnjih posjetitelja, nakon ovog koncerta čovjek bi mogao zaključiti da je lako svirati!

I zaista je izgledalo tako. Virtuozni glazbenici publici su podarili radost muziciranja i to svaki ponaosob, kao i nevjerojatnu uigranost u kojoj su zaista disali zajedno. Besprijekorna tehnička preciznost, strasna zaigranost muziciranja i opipljiva suptilnost izvedbe očarala je publiku.

Program je bio posvećen, najvećim dijelom, 250. obljetnici rođenja Ludwiga van Beethovena, a jedna točka izvedbe pripala je i Wolfgangu Amadeusu Mozartu.

Vrhunski čisti tonovi ritmičnog oboista Francoisa Leleuxa, seriozna izvedba klarinetista Paula Mayera, mekani zvuk fagotista Gilberta Audina i srebrno topli tonovi roga kao solističkog instrumenta Radovana Vlatkovića, uz vrhunsku i lepršavu klavirsku pratnju Erica Le Sagea, učinili su da povjerujemo da savršenstvo ipak postoji.

I da nije samo fraza da je glazba čarolija, jer sinoć smo svi u publici bili u magiji virtuozne izvedbe sjajnih glazbenika. Ako je ovo samo početak glazbenih zbivanja u europskoj prijestolnici kulture, onda se s uzbuđenjem veselimo svakom novom glazbenom doživljaju. Poslušajte:

Foto: Anito Jelović

Foto: Anito Jelović

Foto: - / -