Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koncert Opatijskoga komornog orkestra: Grieg, Respighi i božićne pjesme

18.12.2018.

12:48

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Dirigent Damir Smerdel ravna Opatijskim komornim orkestrom (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Dirigent Damir Smerdel ravna Opatijskim komornim orkestrom (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Opatija, kao prava Stara dama, ima sve: ljepotu, slavu, obožavatelje… ali nešto je ipak nedostajalo – dugo vremena nije imala klasični glazbeni ansambl. No i to je riješeno stvaranjem Opatijskoga komornog orkestra, čiji je osnivač dirigent Damir Smerdel.

Orkestar čine profesionalni glazbenici iz riječkoga kazališnog orkestra, ali i studenti glazbenih akademija. Osnovan je 2012. godine uz podršku Turističke zajednice i Grada Opatije, a svoje nastupe vezuju uz opatijska događanja poput Bečkoga tjedna ili adventa.

Tako će uoči Božića, u nedjelju 23. prosinca u 19 sati, nastupiti u crkvi Blažene Djevice Marije u Opatiji. Gudački dio orkestra izvest će Griegovu Holberg suitu, poznatu i kao Suita u starom stilu, zatim Stare arije i plesove za lutnju talijanskog skladatelja Ottorina Respighija prilagođene za gudače, te na kraju splet stranih i hrvatskih božićnih pjesama. Ulaz na koncert je slobodan.

"Po mom mišljenju, riječ je o dobro složenom programu koji će se svidjeti i publici", kaže mladi dirigent Damir Smerdel, Riječanin zaljubljen u Opatiju. Nakon završenog studija na hotelijerskom fakultetu - kako bi po želji obitelji završio nešto "konkretno" - posvetio se studiju dirigiranja u Veneciji i potom magisteriju u Bologni. Danas živi za i od glazbe: osim što vodi Opatijski komorni orkestar, predaje dirigiranje u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, vodi amaterski zbor, a bavi se i skladanjem, za što dobiva nagrade. Primjerice, lani je za svoju umjetničku skladnu "Zvona", kojom je uglazbio pjesmu "Seoska zvona" hrvatskog modernista Mihovila Nikolića, dobio prvu nagradu na natječaju Hrvatskog sabora kulture.

"U Opatijski komorni orkestar želimo privući nadobudnu ekipu glazbenih umjetnika koji bi rado sudjelovali u nadolazećim projektima, otvoreni smo za suradnju", kaže Smerdel i dodaje kako mu je želja da se u Opatiji, pogotovo nakon što ima "pravo malo kazalište", kako opisuje Centar Gervais, još više pažnje posveti upravo klasičnoj glazbi. Jer, ipak se za Opatiju vezuju imena mnogih genijalnih glazbenika potput Mahlera, Lehára, Puccinija, Mascagnija, Ronjgova, Papandopula i drugih - veliko je to i bogato nasljeđe koje valja opravdati, smatra dirigent. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.