Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koncert: "Povratak" na stihove Milana Crnkovića

12.07.2017.

11:28

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jasmina Petrović, glazbenica hrvatskog porijekla koja već dugo živi u Španjolskoj, koncert će održati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, početak u 20 sati. Posvetila ga je pokojnom riječkom profesoru kroatistike Milanu Crnkoviću.

Nakon prezentacije u Madridu, glazbeni projekt  "Povratak", temeljen na stihovima Milana Crnkovića, Jasmina Petrović predstavlja i publici u Rijeci. "Povratak" izvodi u pratnji Nestora Ballesterosa na klaviru i najavljuje ga kao "glazbenu bajku za dušu".

Petrović je uglazbila je stihove bakinog brata, Milana Crnkovića kojeg Rijeka pamti kao dobitnika Nagrade grada Rijeke za životno djelo 1997. godine za zasluge za osnutak visokoškolske kroatističke filologije u Rijeci te znanstvenu, istraživačku i književnu djelatnost.

Jasmina Petrović je hrvatska glazbenica koja je u Stuttgartu i Madridu stjecala klasično i moderno glazbeno obrazovanje, a specijalizirala se u world musicu (sefarska i glazba s mediteranskog područja) te popularnoj pjesmi dvadesetog stoljeća (tango, fado, šansona, kabare…).

S grupom Lafra, koju je i osnovala, nastupala je na festivalima diljem Španjolske i Portugala, snimila dva CD-a: Klezmer, Sephardic & Balcan Songs i Balcan Sefarad. S drugim je osvojila prvu nagradu u kategoriji interpretacije sefardske glazbe na Internacionalnom Festivalu Židovske Glazbe u Amsterdamu.

Nastupala je i objavljivala s grupom Desvarietes Orquetina; etno glazbenim skupinama : Darawish, Moresca Ensamble, Taltalim; španjolskim muzikologom Eduardom Paniaguom; gostovala s pijanistima: Federicom Lechnerom, Marianom Diazom, Juanom Estabanom Cuaciom, Federicom Peuvrelom

Objavila je novi CD "Parlez-Moi D'Amour" s argentinskim pijanistom Nestorom Ballesterosom, a na kojem su skladbe fada, tanga, francuske šansone, španjolske pjesme, njemački kabaret i njene autorske kompozicije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.