Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koncert slovenskog Tartini quarteta večeras u HNK Ivana pl. Zajca

04.04.2018.

13:09

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Foto: - / -

Koncertom slovenskog Tartini quarteta večeras u 19:30 nastavlja se ciklus Komorni koncerti u "Zajcu". Na pozornici HNK-a članovi gudačkog kvarteta, violinisti Miran Kolbl i Romeo Drucker, violist Aleksandar Milošev te Miloš Mlejnik na violončelu, izvest će djela Wolfa, Beethovena i Debussyja.

Na programu prvog dijela koncerta su Talijanska serenada Huga Wolfa i Gudački kvartet u f-molu Ludwiga van Beethovena, a nakon stanke, u drugom dijelu, Gudački kvartetu g-molu Claudea Debussyja čija je izvedba posvećena 100. obljetnici smrti autora.

Gudački kvartet Tartini osnovan je u sezoni 1983/84. Već na samom početku glazbenici su doživjeli velike uspjehe, kako kod publike tako i kod kritike. Kvartet redovito gostuje u Austriji, Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Švicarskoj.

Prigodom ulaska Slovenije u Europsku uniju, Kvartet Tartini je bio izabran kao predstavnik Slovenije te je u okviru manifestacije Europamusicale koncertirao u Madridu, Berlinu (Konzerthaus), Leipzigu (Gewandhaus), Wiesbadenu (Kurhaus) i Münchenu (Residenz - Max Joseph Saal).

Od važnijih projekata Gudačkog kvarteta Tartini spomenimo trogodišnji ciklus koncerata u Ljubljani na kojima su integralno bili izvedeni svi gudački kvarteti Ludwiga van Beethovena i Wolfganga Amadeusa Mozarta. Gudački kvartet Tartini je dobitnik nagrade Prešernove zaklade za 2001. godinu koja se dodjeljuje za najviša dostignuća na području kulture u Sloveniji.

Sa koncert majstorom orkestra Opere riječkog HNK i drugom violinom Tartini Quarteta, Romeom Druckerom razgovarala je Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.