Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koncert za buduću pijanističku akademiju

26.04.2013.

11:10

Autor: Gloria Fabijanić Jelović / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki pijanist Goran Filipec sinoć je održao pijanistički recital u HNK Ivana pl. Zajca promovirajući time ljetnu pijanističku Akademiju Dino Ciani, koja će se prvi put održati ovoga ljeta u Rijeci. Na programu su bila djela Frederica Chopina i Franza Liszta.

Akademiju Dino Ciani osniva Sveučilište u Rijeci u kampusu od 8. do 20. srpnja, a projekt je pokrenuo Goran Filipec. Uz njega će na akademiji predavati Naum Grubert iz Nizozemske, Simon Trpčevski iz Makedonije i Epifanio Comiso iz Italije, a očekuje se sudjelovanje dvadesetak polaznika iz više zemalja. Namjera je da Rijeka postane mjesto susreta profesora i uspješnijih studenata glazbe, a sljedećih godina bi se akademija trebala proširiti i na ostale instrumente. Glazbena akademija nosi ime velikoga talijanskog pijanista Dina Cianija, rođenog u Rijeci 1941. godine, koji je u 32. godini života poginuo u prometnoj nesreći.

Bila je to večer ispunjena glazbom romantike. Pijanistička izvedba mladoga, talentiranoga, vrijednog i lijepog pijanista Gorana Filipeca, jednog od najistaknutijih hrvatskih pijanista mlađe generacije, savršena je, izglačana, čista, tehnički besprijekorna, dinamički čipkasto gradirana.

Izvedba je plijenila lakoćom prelaska prstiju preko tipkovnice u furioznom ritmu ili lelujavom izrazu, u snazi udarca i mekoći tihih dijelova. Izvedba u kojoj je sve izgledalo lako i jednostavno, u kojoj su se pretapali eruptivni i šapćući akordi, melankolija, tuga, prkos i snaga Chopina i Liszta u njihovom stvaralačkom zanosu.

A ipak je Goran Filipec ostao izvan svega toga, a sav u tome. Kao da mu nedostaje još jedan korak kojim će bez straha, zatvorenih očiju, zakoračiti u bezdan nabujalih emocija i svojoj izvedbi dati još kap svoje osobnosti i prepoznatljivosti. Jer to se mora dogoditi kada svira ovakav pijanistički virtuoz.

Publika mu oduševljenim pljeskom nije dozvolila završetak i za nagradu je dobila još dva romantičarska dodatka. Poslušajte dojmove:

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.