Hrvatski radio

Radio Rijeka

[KONCERT] Zajc,Šostakovič i Beethoven uz violinista Thomasa Goldschmidta

08.01.2021.

11:18

Autor: HRT - Radio Rijeka

Šef dirigent Riječkoga simfonijskog orkestra Valentin Egel (Foto: HNK Zajc)

Šef dirigent Riječkoga simfonijskog orkestra Valentin Egel (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

Riječki simfonijski orkestar pod vodstvom svog šefa dirigenta Valentina Egela, nastavlja sezonu simfonijskim koncertom "Zajc, Beethoven, Šostakovič: Prekretnice". Dva će puta, 9. i 11. siječnja, izvesti koncert glazbenih djela koja su bila prijelomna u stvaralaštvu svojih autora.

Program koncerta otvorit će uvertira Zajčeve izvorne narodne opere u 3 čina "Mislav". Lirska opera "Mislav" bila je prekretnica skladateljeva stvaralaštva te uz kasnije opere "Ban Leget" i "Nikola Šubić Zrinjski" postala prvim dijelom hrvatske nacionalne povijesne operne trilogije - važne ostavštine za hrvatsku, ali i svjetsku glazbu.

Središnji dio koncerta donosi prekretnicu u opusu Ludwiga van BeethovenaKoncert za violinu i orkestar kojim je Beethoven violinski koncert odveo na sasvim drugu razinu od dotadašnje: iz uglavnom kratkog i virtuoznog žanra u mnogo duži, duboko izražajniji oblik glazbene umjetnosti.

Postao je temelj za djela drugih skladatelja te ostvario veliki utjecaj na svjetsku klasičnu glazbu. Jedan je od najranijih i najčešće izvođenih violinskih koncerata u tako velikom opsegu. To je bio Beethovenov jedini koncert za violinu i smatra se njegovim najlirskijim djelom, koje je napisao tijekom trogodišnjeg razdoblja intenzivne kreativnosti.

Violinu solo će po prvi put u riječkom kazalištu svirati nagrađivani virtuoz iz Njemačke Thomas Goldschmidt. Rođen 1947. godine, violinu je počeo svirati u dobi od četiri godine. Studirao je u Baselu, Freiburgu i, po preporuci Isaaca Sterna, u Bloomingtonu. U Londonu je bio privatni student Nathana Milsteina. Nagrađen je Mendelssohnovom nagradom u Berlinu i Paganinijevom nagradom u Genovi.

Bio je dugogodišnji koncertni majstor Freiburger Bachorchestera. Njegova međunarodna solo-karijera započela je s orkestrom Bamberg Symphony, potom Concertgebouw Orkestrom Amsterdam i Londonskom filharmonijom, a nastavila se, između ostalih, u Beču, Zürichu, Ženevi, Palermu, Napulju, Milanu i Berlinu. Uz to, ostvario je bogatu komornu glazbenu karijeru svirajući s pijanistima poput Wilhelma Kempffa u Rimu, Zürichu, Beču, Torinu, Parmi, Firenzi, Trstu. Od 1979. do 2012. bio je profesor violine na Glazbenoj akademiji u Würzburgu.

Koncert će zaključiti izvedba Prve simfonije Dmitrija Šostakoviča. Sa samo 19 godina skladatelj je završio studij na petrogradskom Konzervatoriju - a diplomirao je upravo svojom božanstvenom Prvom simfonijom. Već njome je otvorio put na međunarodnu scenu i započeo svoju svjetsku karijeru. Naime, sjajni dirigenti poput Brune Waltera i Artura Toscaninija uskoro su izvodili djelo izvan Sovjetskog Saveza, čime su označili početak skladateljeve svjetske karijere. Za razliku od kasnijih monumentalnih simfonija, prva je stvorena na nježniji način, uz transparentnost, živost i virtuoznost.

Koncerti u HNK Ivana pl. Zajca počinju u 19:30 sati, a prema podacima s mrežnih stranica kazališta, ulaznica ima još za drugu izvedbu 11. siječnja, uz napomenu da će programi koncerata ovisiti o mjerama zaštite protiv epidemije koronavirusa, što uvjetuje mogući odnosno dopušteni sastav orkestra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.