Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kožarićeva instalacija uz početak kulturne žetve Rijeke EPK

09.01.2020.

09:17

Autor: Neva Funčić

Stog sijena nadomak riječkog Korza (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Stog sijena nadomak riječkog Korza (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Na riječkom Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavljena je privremena skulptura "Stog sijena" Ivana Kožarića, jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara. Do početka veljače će simbolički označavati početak žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture.

U Rijeci se plast sijena, koji je lišen uporabne svrhe, predstavlja kao prva u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u sklopu projekta Izvrnuti džep što ga provodi Muzej moderne i suvremene umjetnosti kao dio programskog pravca Doba moći.

"Izmješteno iz svoga prirodnog okoliša i vremena u kojem se inače skuplja, sijeno zbijeno oko središnjeg štapa pojavljuje se kao začuđujući totem javnog prostora, kao nagovještaj ruralnog uz glavni simbol urbanosti – riječko Korzo. U karnevalskom periodu, neposredno nakon adventa, usred zime, Kožarić u javni prostor uvodi teksturu stoga te miris sijena, njegovu propadljivost i prolaznost, potvrđujući svoj nepogrešivi osjećaj za prostor i razigravanje gradskih točaka i simbola", stoji u najavi MMSU-a.

Minimalizam uz smisao za humor, skromne materijale i jednostavne forme i inače su recept za prijenos višeslojne umjetničke poruke tog autora koji izaziva, provocira i očekuje reakcije prolaznika/publike. Instalacija je prvi put postavljena u Dubrovniku 1996. godine ispred Kneževa dvora u okviru izložbe "Otok".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.