Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Kozmogonije": vizualni univerzum četvero riječkih umjetnika u Kloviću

14.01.2020.

12:13

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Maja Radešić, Luminous Body: Activation, digitalna fotografija / fotokolaž, 2014.

Maja Radešić, Luminous Body: Activation, digitalna fotografija / fotokolaž, 2014.

Foto: - / -

Nema nijednog istog i svi su jedno – kaže stih slikarice Vedrane Valenčić uz njezin rad na izložbi "Kozmogonije – konjunkcija 20.20" u riječkoj Galeriji Juraj Klović. Lea Čeč, Igor Gržetić, Maja Radešić i Vedrana Valenčić izložili su crteže, kolaže, fotografije i računalne grafike.

Nakon Zagreba i Varaždina, četvero bivših studenata riječke Akademije primijenjenih umjetnosti svoju je zajedničku izložbu predstavilo i u svome gradu, a svemir je htio da upravo te večeri, u petak 10. siječnja, istakne simboliku njihova rada - i to pomrčinom Mjeseca točno nasuprot konjunkciji Saturna i Plutona.

Izložba "Kozmogonije - konjunkcija 20.20" u Galeriji Juraj Klović u Rijeci ostaje do 24. siječnja. Galerija je otvorena svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 17 do 20 sati. Ulaz je besplatan, a izložba prodajna. 

"Svojevrsna konjunkcija je i okupljanje nas četvero autora, prijatelja i kolega s akademije", kaže Lea Čeč, "i napokon smo doma. U našoj izložbi pokušavamo povezati naše univerzume: Maja Radešić dolazi iz Pule, Igor Gržetić s Krka, a Vedrana Valenčić i ja smo iz Rijeke." 

Kozmogonija je dio astronomije koji istražuje podrijetlo i razvoj svemira, nebeskih tijela i posebice Sunčeva sustava, a u prenesenom značenju koristi se kao shvaćanje o podrijetlu svih stvari i veza među stvarima. 

"Naši su se radovi intuitivno podijelili između fizičkog i metafizičkog postava. Radovi Lee Čeč i Vedrane Valenčić više su ispitivali interni i materijalni aspekt prisustva, koristeći pritom i poetičnost, dok smo druge strane Igor Gržetić i ja koristili astrološki pristup - Gržetić kroz elemente, a ja kroz simbolizam Sunca i Mjeseca koji postoji u svakome od nas kroz muško-ženski arhetip animusa i anime", tumači Maja Radešić.

Na taj su način stvorili univerzum u koji su dobrodošli svi posjetitelji izložbe, kojima nude mogućnost da ga dožive na intimnoj razini i da se centriraju unutar silnih polarnosti i polariteta koji nas okružuju u današnjem svijetu, naglašava Radešić.

Kako gore, tako dolje, kaže drevna hermetička misao, pa nas svako uranjanje u kozmogoniju svemira zapravo vodi u duboko poniranje unutar samih sebe. Jer, svi smo mi napravljeni od zvijezda - poetična je, ali znanstvena činjenica: u nama je zvjezdana prašina stara koliko i univerzum (što nas, tehnički gledano, čini starima gotovo punih 14 milijarda godina - ali o tome ćemo neki drugi put...). 

"Potvrđuje se još jednom ideja kako je upravo čovjek (kao projekcija Kreatora samog) zastao negdje na polovici puta između mikro i makrokozmičkog svijeta. A taj mu zasad zavidan položaj, ako se na vrijeme osvijesti, dozvoljava spretno manipuliranje moćnim energijama atoma i zvijezda", zapisao je Igor Gržetić u katalogu izložbe.

Umjetnici su prije svega mistici, rekao je američki umjetnik Sol LeWitt, pa iskoristite priliku za koju minutu mira, centriranja i introspekcije uz radove na izložbi "Kozmogonije", koju je u prekrasnom prostoru Galerije Juraj Klović u Verdijevoj ulici 19/b organiziralo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka. I poslušajte razgovor s Leom Čeč i Majom Radešić:

Kozmogonije, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.