Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kratkometražni filmovi uz najkraći dan u godini - pod (vedrim) nebom

18.12.2015.

14:29

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Maraton kratkometražnih filmova ususret najkraćem danu u godini, 21. prosinca, donosi šest filmskih programa kratkometražnih filmova u Art-kino Croatia te na Trgu Matije Vlačića Flaciusa od 18. do 21. prosinca. Ulaz je besplatan.

Tijekom četiri dana, Art-kino Croatia priprema šest programa. Jedan dan, upravo onaj najkraći, u ponedjeljak, filmske projekcije bit će na otvorenom, na Trgu Matije Vlačića Flaciusa. Sve počinje već u petak, programom Hrvatski maratonci 1 u Mini Art-kinu u 20 sati. Bit će prikazan niz domaćih kratkometražnih filmova - od animiranih do dokumentaraca i igranih filmova.

U prvome bloku bit će animirani film Život s Hermanom H. Rottom Chintisa Lundgrena, dokumentarni film Riba ribi grize rep Nevena Hitreca, eksperimentalni film Tu tamo Alexandera Stewarta te nagrađivani igrani filmovi Piknik Jure Pavlovića i Belladonna Dubravke Turić.

Drugoga dana, u subotu, također u 20 sati, na rasporedu su Hrvatski maratonci 2. Bit će prikazani animirani filmovi Simulacra Ivana Bošnjaka i Vučje igre Jelene Oroz te igrani filmovi Da je kuća dobra i vuk bi je imao Hane JušićMedo mali Igora Jelinovića te Zvjerka Daine O. Pusić. Taj je film bio najbolji u programu Kockice ovogodišnjega Zagreb Film Festivala.

Europski mali maratonci na jednome mjestu donose animirane priče iz prirode bez dijaloga: Nebo (režija: Jorge García Velayos, Španjolska), Ptičica i vjeverica (Lena von Doehren, Švicarska), Slatki snovi (Dinko Kumanović, Hrvatska), Rukavica (Clémentine Robach, Francuska), Zebra (Julia Ocker, Njemačka), Gusjenica i kokoš (Michela Donini i Katya Rinaldi, Italija). Program za sve uzraste prikazuje se u nedjelju u 17 sati u Mini Art-kinu te u ponedjeljak u 18 sati na Trgu Matije Vlačića Flaciusa.

Slično je i s Europskim maratoncima: u nedjelju u 20 sati u Mini Art-kinu i u ponedjeljak u 18 sati na otvorenom, nadamo se pod vedrim nebom, na programu su prvi filmovi poznatih redatelja. Prvi je među njima Svi se dečki zovu Patrick redatelja Jean-Luca Godarda iz 1959. godine, slijede Udovice od 15 godina Jeana Roucha iz 1967., Svi na prosvjede Laurenta Canteta iz 1995. te U spomen rocka Françoisa Reichenbacha iz 1963.

Raspored programa:
petak, 18.12. u 20:00 Hrvatski maratonci 1 / Mini Art-kino
subota, 19.12. u 20:00 Hrvatski maratonci 2 / Mini Art-kino
nedjelja, 20.12. u 17:00 Europski mali maratonci / Mini Art-kino
nedjelja, 20.12. u 20:00 Europski maratonci / Mini Art-kino

ponedjeljak, 21.12. u 18:00 Europski mali maratonci / Trg Matije Vlačića Flaciusa
ponedjeljak, 21.12. u 19:00 Europski maratonci / Trg Matije Vlačića Flaciusa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.