Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kreativac u studiju: Enver Krivac o nadolazećoj mu knjizi, stvaranju stripova i ostalim mu bliskim umjetnostima

27.05.2023.

13:51

Autor: Anja Matić

prijatelji na balkonu Radio Rijeke (Dražen Zima i Enver Krivac)

prijatelji na balkonu Radio Rijeke (Dražen Zima i Enver Krivac)

Foto: Lucija Fanton / RR

Optimistični gost dana bio je Enver Krivac: prozaik, strip autor, ilustrator, skladatelj i producent, edukator, multimedijalni umjetnik, glazbenik i kako dodatno kaže kuhar i perač suđa. 

Na Filozofskom fakultetu u Rijeci apsolvirao je hrvatski jezik i književnost. Više puta je nastupao na Festivalu europske kratke priče i međunarodnom festivalu LitLink, a ujedno je i član dugogodišnje neformalne književne skupine Ri-Lit iz Rijeke. 


Njegovo najveće književno ograničenje je kada nema što za reći. Da ima, pisao bi više:

Napravio sam kreativnu zamku sam sebi. Dugo sam se sam sa sobom borio što ja to pišem, i zašto, odnosno što imam za reći.

Enver Krivac

Enver je i izvrstan strip crtač koji iza sebe ima 30 godina karijere, crta već od srednje škole dodao je Krivac.

Svatko tko se bavi ilustracijom i stripom zna da moraš dugo sjedit - nema druge. Pisati možeš i negdje vani, a ovdje nema alternative.

Enver Krivac

U edukaciji pisanje je dugi niz godina. Surađivao je sa Centrom za kreativno pisanje iz Zagreba kao voditelj radionica kreativnog pisanja. 


Kao skladatelj i izvođač surađivao je s riječkim umjetničkim organizacijama Krila, PoMoDoRi i Kabinet suvremenog plesa. Od 2010. do 2023. djelovao je kao producent, izvođač i koautor u glazbenom kolektivu Japanski Premijeri. Autor je i brojnih videa za Japanske Premijere i druge izvođače.


Najavio je i ljetnu radionicu u sklopu relativno nove organizacije "Pusti priču" koja će se u Rijeci održati od 16 do 22. srpnja


Zašto se zove Enver, više o nadolazećoj mu novoj knjizi, tko su mu književni uzori, odgovor na pitanje od kuda pronalazi inspiraciju i je li trend da pisci vremenom postanu i edukatori poslušajte ovdje:

Klasa optimist

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Klasa optimist

Svake subote u 12:40 u goste pozivamo ljude koji svojim načinom života i razmišljanjima bude optimizam u ovim teškim vremenima. Poslušajte svoju dozu tjednog optimizma subotom u emisiji "Klasa optimist"!

Poslušajte u Slušaonici